Vaata Soome plakatit ja Alieni

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plakat "Be a Tit"
Plakat "Be a Tit" Foto: Kiia Beilinson

Neljapäeval, 27. oktoobril kell 17 avatakse Pärnu Linnagaleriis Haapsalu Graafilise Disaini Festivali külalisnäitused «Tänapäeva Soome plakat ja Alien».

Pärnu Linnagaleriis eksponeeritakse korraga kahte Haapsalu Graafilise Disaini Festivali 2016 külalisnäitust. Haapsalu Graafilise Disaini Festival (HGDF) on keskendunud graafilise disaini eri avaldusvormide tutvustamisele nii laiale publikule kui ka erialaspetsialistidele kodumaal ning raja taga. Sel aastal on fookuses soome plakatikunst.

Eesti Kujundusgraafikute Liidu, Soome Instituudi ja Lahti Plakatimuuseumi koostöös valminud näitusekollektsioon «Tänapäeva Soome plakat»annab ülevaate Soome kultuuri- ja sotsiaalplakati hetkeseisust. Esindatud on Soome plakatikoolkonna rahvusvaheliselt tuntuks teinud meistrid Tapani Aartomaa, Erik Bruun ja Jukka Veistola.

Nautida saab maailmas tuntud Kari Piippo, Pekka Loiri, Hilppa Hyrkäse teoseid aga ka värskeid trende esindavaid, kuid juba tunnustatud noorte loomingut. Enamus plakatitest on valminud viimase nelja aasta jooksul. Plakatikollektsioon koosneb 88 teosest, valikus on nii Soomes pärjatud kui ka rahvusvaheliselt tunnustatud autorid: Erik Bruun, Tapani Aartomaa, Jukka Veistola, Santtu Mustonen, Pekka Piippo, Pekka Loiri, Patrik Typpo, Matti Kunttu, Marion Robinson, Linda Linko, Laura Suuronen, Klaus Welp, Kirsi Kukkurainen, Kiia Beilinson, Kari Piippo, Jesse Pyysalo, Jenni Kuokka,Ilkka Kärkkäinen, Hilppa Hyrkäs, Esa Ojala, GRMMXI, Aimo Katajamäki, Anssi Arte, Antti Raudaskoski, Simo Räsänen, Tero Saikkonen

Lisaks näeb rahvusvahelist kujundusgraafika konkurss-näitust «Isikupära/Individuality '16» teemal ERINEV/ALIEN. Graafiliste disainerite vabaloomingut kajastatakse erinevatel teemadel järjepidevalt HGDF raames juba 11-ndat korda (lisaks paljudel HGDF külalisnäitustel). Teema ja formaadi raames esitlesid autorid oma nägemust teistsugusest, võõrastavast laiemalt nii graafilises disainis kui ka konkreetses poliitilis/sotsiaalses kontekstis. Konkursile laekus üle 160 teose Euroopa Liidust, Venemaalt, Valgevenest, Ukrainast, Iraanist ja Ekvadorist. Näitusel näeb konkursile esitatud 76 võidutööd 62-lt autorilt.

HGDF 2016 näitusi toetavad Eesti Kultuurkapital, Soome Instituut, Lahti Plakatimuuseum, Haapsalu linn, Pärnu linn ja Eesti Kujundusgraafikute Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles