Maailma tipp-pianist tuleb Eestisse (2)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Pletnjov
Mihhail Pletnjov Foto: Phil Sayer
  • Festivali avab Kalle Randalu juubelikontsert koos ERSOga, dirigent Neeme Järvi.
  • Mihhail Pletnjov saabub Eestisse koos isikliku klaveriga.
  • Eesti Klaveriorkester astub üles esiettekannete õhtul.

Novembri alguses algav Tallinna klaverifestival toob lavale juubelisära ja maailma tõelised klaveritipud. 

Tallinna klaverifestivalil on ainulaadne võimalus kuulata Rahmaninovi teist klaverikontserti maailma tipp-pianisti Mihhail Pletnjovi ja ERSO esituses Nordea kontserdimajas. Sooloõhtutega esinevad kaasahaarav, hingestatud Angela Hewitt, suurejooneline Nelson Goerner ja põnev Alexandre Brager, viinilikkuse toob kaasa austerlane Florian Krumpöck.

Festivalil saab kuulata klavessiini ja oreli kooskõla Imbi Tarumi ja Julia Agejeva Hessi vahendusel ning nautida džässi meie noorte annete Holger Marjamaa ja Joel-Rasmus Remmeli esituses. Oma kunsti näitavad keskmise põlvkonna eesti pianist Hando Nahkur ja noored klaveriõppurid, kellest nii mõnigi teeb tõenäoliselt ilma järgmistel festivalidel. Klaveriansambleid esindab Iisraeli silmapaistev duo Silver–Garburg.

Festivali lõppkontsert on eriline sündmus: esiettekannete õhtu annab Eesti Klaveriorkester. Heliloojad Gavin Bryars, René Eespere, Jüri Reinvere ja John De Simone on ansamblile pühendanud uued teosed. Kontserdi lõpetab Rein Rannapi fantaasiaküllane töötlus Modest Mussorgski armastatud teosest «Pildid näituselt», millele sekundeerib kunstnik Raoul Kurvitza videoinstallatsioon.

1998. aastal alguse saanud klaveripidu on suurima kuulajate arvuga klassikafestival. Festivali kunstilise juhi Lauri Väinmaa hinnangul tähendab senine ajalugu ligi 130 festivalikontserti, üle 130 pianisti kogu maailmast, sadu muusikateoseid, kümneid meistrikursusi ja kõige tähtsamana – ligi 30 000 inimest, kes on neid kontserte kuulanud.

4.–12. novembrini kestev festival algab erakordse pidulikkusega: ERSO ees dirigeerib Neeme Järvi, 60 aasta juubelit tähistab Kalle Randalu, kelleta poleks eesti pianismi võimalik ette kujutada.

Angela Hewitt
Angela Hewitt Foto: Eric Richmond

Tallinna klaverifestival 2016

  • 4.–12. november 2016
  • Kunstiline juht Lauri Väinmaa
  • Korraldaja Eesti Kontsert
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles