Valgevene suurima filmifestivali fookusmaa on Eesti

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjafilm «1944» on üks neist, mis Minskis Eesti filmi uut klassikat esindavad.
Sõjafilm «1944» on üks neist, mis Minskis Eesti filmi uut klassikat esindavad. Foto: Kaader filmist

Elmo Nüganeni sõjafilmi «1944» esmaesitlusega Valgevenes avab Minski filmifestival Listapad oma tänavuse Eesti filmi eriprogrammi, mis kannab kõlavat pealkirja «Eesti filmi uus klassika».

«Rahuajal on raske ette kujutada olukorda, mis viivad inimese pöördumatult tema keha ja hinge muserdavate tegudeni. Kas sõda on väärt ohvreid? Kuidas olla, kui seesama sõda pole sinu sõda? Vastuste otsingul kutsume vaatajat mõtlikule ja usalduslikule arupidamisele oma südametunnistusega,» kirjutab festival filmi tutvustuseks ja lisab, et seansile on oodata ka režissöör Elmo Nüganeni isiklikult.

«Eesti filmi uut klassikat» esindavad Minskis veel mängufilmid «Risttuules», «Seenelkäik», «Sügisball» ja «Mandariinid» ning dokumentaalfilmid «Arvo Pärt – isegi kui ma kõik kaotan», «Karmil pinnal» ja «Kristus elab Siberis».

«Need on linateosed, mida me peame uuemas eesti filmis kõige olulisemaks,» rõhutavad korraldajad. «Nende seas on esindatud Oscari-võiduajamisel osalejad, rahvusvaheliste festivalide võitjad, rahvuslike filmiauhindade laureaadid, noore põlvkonna kõige eredamad tööd, aga ka koostööfilmide parimad näited.»

Programmi üheks kõige tuntumaks filmiks nimetab festival mõistagi «Mandariine», tuues selle peamise tugevusena esile särava näitlejaansamblit eesotsas Lembit Ulfsakiga, kes on olevat mänginud legendaarseid rolle juba nõukogude aja filmides «Legend Ulenspiegelist», «Hüvasti, Mary Poppins» ja «31. osakonna hukk».

Festivali võistlusprogrammis, mis on spetsialiseerunud Ida-Euroopa filmidele, teeb tänavu kaasa veel Triin Ruumeti film «Päevad, mis ajasid segadusse». Žüriisse on aga kutsutud «Mandariinide» režissöör Zaza Urušadze.

Festival leiab aset 4.-11. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles