Mark Soosaar näitas Moskvas oma filme ja õpetas tudengeid

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Soosaar annab Moskvas meistriklassi.
Mark Soosaar annab Moskvas meistriklassi. Foto: VGIK

Olgu muuga kuidas on, aga kultuurisidemed Venemaaga toimivad: Moskva kino Zvezda pühendas Mark Soosaare filmidele suure retrospektiivi ja Soosaar ise andis Venemaa riiklikus filmiinstituudis meistriklassi.

Esinduslik kolmepäevane programm andis läbilõike Soosaare loomingust aastail 1973-2012.  Kolm temaatilist seanssi pani kokku Soosaar ise. Näitamisele tulid «Eesti talufilm» (1973), «Liblikate kodu» (2003), «Isa, Poeg ja Püha Toorum» (1997), «Härra Vene maailm» (1981), «Jõulud Vigalas» (1980), «La Paloma» (2001), «Jaan Oad» (1982), «Rasmus, kormonaudid ning...» (2012) ja «Kihnu mees» (1985).

Soosaar ise jäi üritusega väga rahule. «Kõigil kolmel päeval oli ajalooline kino Zvezda tulvil eesti filmist ja kultuurist huvitatud inimestest. Väga head ja toetavad arutelud olid nii enne kui pärast filme,» ütles ta.

Filmiinstituudis, mille ta 44 aastat tagasi ise operaatorina lõpetas, rääkis Soosaar filmitegemise eetikast ja näitas ka oma esimest filmi «Hülgepüüdjad», mis on üles võetud 1965. aastal Ruhnus ja avas talle filmiinstituudi ukse. Praeguste tudengitega vaadati ja arutati veel filme «La Paloma», «Jaan Oad», «Elagu Eesti!», «Hullav hollandlane» ja «Liblikate kodu».

Retrospektiiv leidis aset 29.-31. oktoobrini ja selle korraldasid Eesti saatkond Venemaal, kultuuriministeerium, Eisensteini kultuuriuurimise keskus, kinokett Moskva kino ja kino Zvezda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles