Mari Kalkun tuuritab Jaapanis

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Kalkun.
Mari Kalkun. Foto: Gabriela Liivamägi

12. - 20. novembrini annab armastatud Mari Kalkun Jaapani neljas linnas kokku kuus kontserti. Tema võro- ja eestikeelne looming  saab kõlama Tokyos, Kyotos, Naras ja Kagoshimas. Tokyo kontserdil astub üles ka erikülaline Mr. Silla Islandilt, kes on Jaapanis populaarse Islandi indie-bändi Múm liige.

Mari Kalkun on oma senise muusikutee jooksul Jaapanis juba ka varem tuuritanud, kuid seekord antakse kontserte ka duona ning esitletakse koos kandlemängija ja perkussionist Maija Kauhaneniga ansamblist Mari Kalkun & Runorun ühist plaadimaterjali «Tii ilo». Album  ilmus 2015. aastal maineka Soome plaadifirma Rockadillo Records ning Jaapani plaadifirma Afterhours alt. Tegemist on juba kolmanda Mari Kalkuni plaadiga, mis Jaapanis ilmavalgust näinud. Tema sooloalbum «Vihmakõnõ» valiti 2011. aastal Japan Music Magazine poolt top 5 albumi hulka Euroopa/Roki kategoorias.

«Tii ilo» on kättesaadav Jaapani suurimates plaadipoodides ja albumi Jaapani versioon sisaldab laulusõnade jaapanikeelseid detailideni lihvitud tõlkeid ning spetsiaalselt Jaapani turu jaoks loodud disaini.

Mari Kalkuni sõnul on  tuuri kohta, et on südantsoojendav kolmandat korda Jaapanisse naasta: «Öeldakse, et jaapanlastega loodud suhted on eluaegsed ja nendega ongi tekkinud kuidagi väga eriline side. Pärast esimest külaskäiku koos Pastacaga Jaapanisse võtsid mitmed tuttavad Jaapani kunstnikud pika tee Eesti ja minu külastamiseks ette. Esteetikas ja maailmavaates võib leida palju ühist. Kontserdikohad, kus seni mänginud olen, on erakordselt hubased ja loodud ülima stiilitundega.»

Mari Kalkun on üha enam rahvusvahelist tuntust koguv artist, keda on kirjeldatud kui midagi väga unikaalset ja eksootilist. Sellele viitavad positiivsed arvustused nii kontsertide kui ka plaadi kohta mainekate valdkonna tegijate ning meediakajastuste näol.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles