«Sugu: M» etendusel esinesid purjus näitlejad (6)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuses "sugu: M" on aktsioonis Jürgen Rooste (vasakult), Ivar Sild ja Kaur Riismaa.
Lavastuses "sugu: M" on aktsioonis Jürgen Rooste (vasakult), Ivar Sild ja Kaur Riismaa. Foto: Mats Õun / Vaba Lava

Läinud laupäeval, 5. novembril toimunud Vaba Lava etenduse publik oli üsna üllatunud, kui selgus, et lavalolijad on lihtsalt purjus.

«Taarusid ja vaarusid laval ja oli tunda ka alkoholi lõhna,» ütles Postimehel üks teatrisõber (isik toimetusele teada), kes ise istus kaheksandas reas. «Etendus oli hüplik ja raske toimuvat raske jälgida. Mõtlesin vahepeal, et see on taotluslik ja kujutab meheks olemise raskusi, aga ei, nad olid konkreetselt purjakil.»

«See oli päris hale,» tunnistas üks teine etendusel viibinu (Postimehel isik jälle teada). «Tekstist oli raske aru saada. No Jürgen Rooste (ühtlasi «Sugu: M» lavastaja) diktsioonist on niigi raske aru saada ja Ivar Sillal on see hambumuse probleem, aga see ületas ikka kõik.» Postimehe allikas kinnitas, et etendus venis tunduvalt üle lubatud tunni ja 15 minuti. Tegelased sõitsid oma repliikidega teineteisele sisse ja ei saanud märksõnadega järjele.

Juba kümme minutit pärast etenduse algust hakkas see osa publikust, kes purjus näitlejate esinemist enam taluda ei suutnud, saalist välja valguma. Saalis jäi hõredaks, sest avanev vaatepilt osutus talumatuks oma 30-40 inimesele. «Ma ise jäin sportlikust huvist lõpuni, sest tahtsin teada, milline aplaus tuleb,» ütles allikas. See jäi väga lahjaks, paljud tõusid lihtsalt püsti ja väljusid saalist.

«Aga tuleb tunnistada, etenduse esimeses osas (kus näitlejad teevad kehalisi harjutusi - toim), tegi Rooste tublisti kätekõverdusi ja rääkis samal ajal, küllap see pidi ikka raske olema,» ütles pealnägija.

Lavastaja ja näitleja Rooste (kes on ühtlasi üks viiest loojapalgalistest riigikirjanikust) ei soovinud juhtunut täpsemalt kommenteerida. Ta tunnistas, et laupäeval oldi laval alkoholijoobes, aga kes just, ei täpsustanud: «No ei taha kellegi peale näpuga näidata.» Küsimusele, kas ta mäletab, oli ta ise purjus või kaine, vastas «Rooste: «No ma olin poolpurjakil.»

«Sugu: M» on üks Vaba Lava populaarseimaid lavastusi.

Esmaspäeval kell 16.00 arutati Vabal Laval juhtunut koos trupi ja lavastajaga. Kaks tundi hiljem edestati alljärgnev ametlik vabandus:

Vaba Lava ametlik vabandus

Seoses 5. novembri juhtumiga, kus Vabal Laval «Sugu: M» etenduse ajal viibisid laval ebakaines olekus näitlejad, mõistab Vaba Lava üheselt hukka näitlejatepoolse käitumise ja vabandab kõigi etendusel viibinud inimeste ees.

Kohtumisel «Sugu: M» trupi ja lavastajaga arutati juhtunut ning leiti ühiselt, et selline käitumine ei ole tolereeritav. Näitlejad kahetsesid siiralt oma eksimust ning kinnitasid, et selline käitumine ei kordu. Samuti paluvad näitlejad vabandust saalis viibinud inimeste ees.

Lavastaja ja näitleja Jürgen Rooste: «Me oleme ise ka õnnetud ning vabandame siiralt juhtunu pärast. Luban, et sellist asja enam ei kordu.»

Vaba Lava lubab oma publikule, et ei kavatse ei praegu ega ka edaspidi taolist käitumist lubada ning teeb kõik endast oleneva, võttes kasutusele abinõud, et juhtunu ei korduks.

Vaba Lava on juba ühendust võtnud etendusel viibinud inimestega, vabandanud nende ees ning andnud võimaluse pileti tagasimüümiseks või ringivahetamiseks.

Valida saab mõne teise lavastuse meie kuraatoriprogrammist: http://vabalava.ee/kuraatoriprogramm/

Palume neil, kelleni ei ole veel info jõudnud, kuid kes soovivad piletit tagastada või vahetada, võtta ühendust kahe nädala jooksul Piletilevi aadressil info@piletilevi.ee.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles