Paul Kuimet avab näituse

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Kuimet
Paul Kuimet Foto: ERR

Paul Kuimeti näitus “Perpendikulaarne” EKKM-i esimese korruse kahes saalis käsitleb aja pöördumatut mõju objektidele, hoonetele ja institutsioonidele. Näitus koosneb kahest uuest teosest ning töid omavahel siduvast installatiivsest näitusekujundusest.

Kuimeti uued teosed liiguvad formaalses mõttes juba kunstnikule omaseks saanud trajektooril, toetudes 16 mm filmi- ja fotomeediumiga kaasnevale spetsiifikale ning vaataja suhtele nii tasapinnaliselt kujutatu kui selle paiknevusega ruumis. Näituse moodustavad 16 mm filmi loop, mille keskmes asetseb esialgu raskestidefineeritav objekt – rekonstruktsioon XVII sajandil kasutusel olnud geomeetrilisest päikesekellast – ning fotoseeria Rahandusministeeriumi lammutusjärgus hoonest. Fotoseeriast on näituseruumidesse üle kantud seal esinev modernistliku arhitektuuri üks lemmikmotiive – ruudustik või grid. See EKKM-i postindustriaalse ruumi “korrastamine” peegeldab omakorda filmis kujutatavat katset geomeetria abil looduslikku nähtust kodustada, seda ratsionaliseerida.

Näitus “Perpendikulaarne” traageldab aega mitte-lineaarselt ning seob esteetiliste vahendite abil eelmodernse (ja eel-kapitalistlikku) objekti, modernistliku arhitektuuri (ja finantsinstitutsiooni) lammutamisega, vormides seeläbi aja ja ajastute kihistused üheks installatiivseks tervikuks.

Näitust saadab kirjastuse Lugemik poolt välja antud kakskeelne trükis, mis lisab kontekstuaalse ülevaate Kuimeti uutest ning ka varasematest teostest. Trükises olevate tekstide autorid on kirjandusteadlane Jaak Tomberg ning kriitik ja kuraator Chris Sharp. Trükise kujundaja on Indrek Sirkel.

Näituse avamine reedel, 11. novembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles