Kaplinski: me tunneme Ameerikat väga halvasti (2)

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Kaplinski.
Jaan Kaplinski. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Hetkel Madeiral oma luule uut venekeelset luulekogu koostav ja redigeeriv Jaan Kaplinski pidas Donald Trumpi valimist Ameerika Ühendriikide presidendiks vägagi tõenäoliseks.

«Meie politoloogid paistavad elavat oma mullis. Nad võivad küll teada paljusid asju, aga nad ei tunne inimloomust,» kommenteerib Kaplinski kõikvõimalike arvamuskontorite ning poliitanalüütikute muljetavaldavat möödapanekut presidendivalimiste tulemuse ennustamisel. «Olen ise käinud ja mõnda aega ka viibinud Ameerika sügavas provintsis ning näinud lähedalt seda osa valijaskonnast, kelle häältega nüüd uus president valiti,» sõnab Kaplinski ja möönab, et me tunneme Ameerikat ikkagi väga halvasti.

Seda, mis edasi juhtuma hakkab, kirjanik siiski ennustada ei taha. «Arvan, et mingit väga radikaalset muutust USA poliitikas ning tegevuses ei järgne,» ütleb Kaplinski. «USA president ei ole diktaator, tema nõunikkond, välispoliitiline ja sõjaline ametkond tagavad kindlasti järjepidevuse riigi välispoliitilises suhtluses ja käitumises.»

Kaplinski ise siiski loodab, et mingid muutused siiski tuleksid, mis viiks selleni, et  külma sõja taoline olukord, kuhu jõudnud oleme, annab järele. USA uued kokkulepped Hiina ja Venemaaga võiksid leevendada viimasel ajal välja kujunenud geopoliitilisi vastasseise.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles