Peaaegu viis tundi kestab PÖFFi pikim seanss

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kääbused on hulluks läinud» on üks eksootilisemaid filme tänavuses kavas.
«Kääbused on hulluks läinud» on üks eksootilisemaid filme tänavuses kavas. Foto: Kaader filmist

Vaata, kes on tänavuse Pimedate Ööde filmifestivali kõige nimekamad külalised või kõige eksootilisemad filmid.

20. sünnipäeva tähistab tänavu PÖFF.

Teist aastat kuulub festival A-klassi.

200 pikka filmi 70 riigist jõuab ekraanile.

34 filmi puhul on tegu maailma- või rahvusvaheline esilinastusega, sh kõigi põhi- ja debüütfilmide võistlusprogrammi valitud linateoste puhul.

Must, mitte punane vaip rullitakse lahti võistlusprogrammi filmide eel.

1500 filmi vaatasid läbi festivaliprogrammi koostajad.

Kolme kõige olulisema Euroopa A-klassi festivali võidutööd on esindatud: «Tuli merel» (Berliini Kuldkaru), «Mina, Daniel Blake» (Cannes’i Kuldne Palmioks) ja «Naine, kes läks ära» (Veneetsia Kuldlõvi).

16 filmi on esitatud mitteingliskeelse filmi Oscarile.

Eksootilisim film on Tai õuduskomöödia «Kääbused on hulluks läinud», mille peategelasteks on džunglis elavad kääbused.

1000 külalist saabub festivalile. Nende seas on Valgevene ekspresident Stanislav Šuškevitš, kes on filmi «Šuša» peategelane; üks maailma tuntumaid ballettmeistreid Angelin Preljocaj, kes esitleb filmi «Polina»; Sergei Loznitsa, Pavel Lungin, Vitali Manski, Ivan Jankovski ja Laura Birn.

Filmitööstuse messi Industry@Tallinn & Baltic Event külastavad Oscari-gala multimeediaprodutsent John Heinsen, Hollywoodi suurstuudio Sony Pictures Entertainment PR-juht Pamela Rodi ja loomemajanduse investorid Ameerikast, Aasiast ja Euroopast.

4 tundi ja 45 minutit kestab festivali kõige pikem seanss: Tallinna Kinomajas linastub tasuta Lars von Trieri teleseriaali «Kuningriik» 1. hooaeg.

3 tundi ja 43 minutit kestab Filipiini režissööri Lav Diaze film «Naine, kes läks ära», mis võitis tänavusel Veneetsia festivalil Kuldlõvi.

Hiljuti lahkunud filmimaailma suurkuju Andrzej Wajda mälestuseks näitab festival tema viimaseks jäänud filmi «Järelkujutis».

Prantsusmaa on festivali fookusriik.

10 linateosest koosneb prantsuse komöödiale pühendatud retrospektiiv eesotsas Gérard Oury filmiga «Suur jalutuskäik», mis tähistab 50. sünnipäeva.

Pealkirja «Öised värinad» kannab eriprogramm, kus jõuavad ekraanile selle aasta kõige olulisemad žanrifilmid – põnevikest õuduslugudeni. Juba pealkirjad «Rasvane kägistaja» või «Tundmatu naise lahkamine» räägivad enda eest.

Alafestivalidena jätkavad Animated Dreams, Sleepwalkers ja Just Film.

Ainult Tallinnas ja Tartus näidatakse seekord filme.

8 eurot maksab festivali tavapilet, mis on euro võrra kallim kui mullu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles