Eesti keeles ilmub romaani «Minu võitlus» teine osa

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romaan "Minu võitlus"
Romaan "Minu võitlus" Foto: Kirjastus Varrak

Kirjastus Varraku väljaandel on lugejateni jõudmas teine osa Norra kirjaniku Karl Ove Knausgårdi kõmulisest romaanisarjast «Minu võitlus». Sarja kahte esimest raamatut pealkirjadega «Surm perekonnas» ja «Armunud mees» esitletakse koostöös Kuningliku Norra Saatkonnaga 14. novembril kell 17 Rahva Raamatu kaupluses Viru keskuse IV korrusel.

Kuueosaline elulooline romaanisari «Minu võitlus» on viimastel aastatel üks enim tähelepanu pälvinud kirjandusteos. 2009–2011 ilmunud «Minu võitluse» sarja on kodumaal saatnud imetluse kõrval ka terav hukkamõist ja pereliikmed on ähvardanud autorit kohtuga. Knausgårdi romaanid tõstatavad küsimuse, kui kaugele tohib kunsti nimel pereprobleeme avalikustades ja pereliikmeid paljastades minna. Osalt just seetõttu, et meediamöllust rahu saada, elab autor praegu Rootsis.

Romaanisarja esimese osa «Surm perekonnas» andis kirjastus Varrak välja sel suvel. See on hingekriipivalt aus elulugu, mis kirjeldab haaravalt ja detailirohkelt autori lapsepõlve, noorukiiga ja täiskasvanuelu nii abikaasa kui ka isana. Sarja teine osa «Armunud mees» käsitleb Karl Ove sõgedat armumist, selle metamorfoose ja tagajärgi.

Praeguseks on kuueosaline romaanisari tõlgitud mitmesse keelde ja see on osutunud 21. sajandi alguse üheks sensatsioonilisemaks kirjandusteoseks, mille on soojalt vastu võtnud nii lugejad kui kriitikud. Knausgård ise on oma üllatuslikku edu kommenteerinud järgmiselt: «Minu teosed on väga privaatsed, väga isiklikud ja nende kirjutamine oli omamoodi eksperiment. Mind hämmastab, milline tähelepanu neile osaks on saanud, see on sürreaalne. Esiti arvasin, et kõmu piirdub vaid Norraga, ent see ei olnud nii. Minu raamatud äratavad lugejates nende endi mälestused, nii on inimesed mulle öelnud.»

Esmaspäeval toimuval romaanisarja esitlusel tutvustab sarja kahte ilmunud raamatut tõlkija Sigrid Tooming. Knausgårdi positsioonist Norra kirjandusmaastikul ja sellest, kuidas «Minu võitlus» on Norras vastu võetud, räägib Norra kirjandusekspert ja Knausgårdi bibliograafia koostaja Henrik Keyser Pedersen. Katkendeid romaanidest loeb näitleja Rein Oja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles