Soojuseotsingud kosmilise külmuse maal

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Väljasõit rohelisse» romaani põhjal valmis 1979. aastal Andrei Tarkovski kultusfilm «Stalker»
«Väljasõit rohelisse» romaani põhjal valmis 1979. aastal Andrei Tarkovski kultusfilm «Stalker» Foto: Kaader filmist

Vennaste Arkadi ja Boriss Strugatski «Väljasõit rohelisse» on möödunud sajandi üks olulisemaid ulmeraamatuid, mida lugedes üles kasvanud põlvkond on teinud maailma just selliseks, nagu see praegu on.

Mõjutamisega on muidugi, nagu on, Strugatskite loomingu suured austajad on ka Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev, vähemalt nad ise räägivad, et on. Vennad läksid maailmakirjanduse ajalukku igal juhul kui totalitaarsete režiimide ja autoritarismi kriitikud ning mis puutub näiteks Putinisse, siis tema oli see mees, keda Boriss Strugatski kirus personaalselt oma viimaseks jäänud intervjuus 2012. aastal.

Tulnukad tulid ja läksid. Kas üldse inimest märkasidki, ehk pidasid niisama pidu ning põrutasid otsejoones edasi, jättes endast maha hulga kummalist kraami. Nende maandumispaika kutsutakse Tsooniks. Kosmilist prahti jahivad stalkerid, kes riskivad enda ja mitte ainult enda eluga. Tsoon on üks pööraselt ohtlik ja etteaimamatu paik. Ohud, mida näed silmaga, ja ohud, mida ei näe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles