PÖFFi soovitus. Jalgpallitüdrukust sirgub kaltsupea

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnel hetkel on Abdel (Ilias Addab) ja Layla (Nora el Koussouri) kui õnnelik noorpaar kunagi. Aga enamasti pigem mitte.
Mõnel hetkel on Abdel (Ilias Addab) ja Layla (Nora el Koussouri) kui õnnelik noorpaar kunagi. Aga enamasti pigem mitte. Foto: TIFF

On teada, et Süürias tegutsevad praegu Briti eriväelased ja tõenäoliselt teevad sama asja seal ka Prantsuse eriväelased - püüavad Euroopa päritolu võõrvõitlejaid kohapeal maha võtta enne, kui nood jõuavad tagasi Euroopa õigusruumi, selgitas lahke julgeolekuekspert Pariisi rünnakute esimesel aastapäeval France24 jutusaates.

Saatejuhi mõttelõng vist korraks hangus: «Mida te sellega mõtlete?»

Julgeolekuekspert omakorda ei tahtnud üsna otse välja öeldud karmi tõtt veelgi otsesemalt korrata. Pomises midagi, mis sisaldas sõna «neutraliseerima».

Varemgi kippusid droonilöögid sageli tabama just lääneriikidest Lähis-Itta ekstremistiks suundunud isislasi. Nüüd, kus «kalifaadi» füüsiline territoorium on langemas, tunduvad mõne Euroopa riigi julgeolekujõud eriti intensiivselt pingutavat selle nimel, et võimalikult vähesed verd ja võitlust näinud euroradikaalid end lääneliku kohtusüsteemi ees õigustada saaksid või õpitut Pariisis või Londonis käiku laskma pääseksid.

Holland on üks riike, kus teatud hulk euroislamiste on sündinud või vähemalt kasvanud. Ning Mijke de Jongi «Layla M» on üks katseid rääkida, kuidas justkui kõigist euroopalikest hüvedest osa saav noor inimene kipub sõdivasse keskaega.

Tuleb tunnistada, et päris selget vastust küsimusele, miks marokolasest nimikangelanna Layla (Nora el Koussour) radikaalse islamismi valib, ei saa. Õhku jääb kaks klassikalist varianti – armastus ja etniline tõrjutus -, kuid kummagi küsimusega ei tegeleta ülemäära põhjalikult.

Noor habemik Abdel (Ilias Addab) veetleb küll Laylat, kuid samas ei paista noorsand ise just Don Juani, veelgi vähem neiu sihiliku ärakasutaja moodi välja. Pigem on see hakkaja jalgpallitüdruk Layla, kes Abdelile käpa peale paneb.

Kahtlaseks jääb ka integratsioonivaevuste teema. Mitte ainult Layla vanemad, vaid ka mittepõlishollandi päritolu eakaaslased – näiteks tema igati sekulaarse välimusega ja väikestviisi kanepit kõhviv sõbranna ning vend – paistavad end Amsterdamis igati hästi tundvat. Kuigi politsei pildilt läbi lipsab, mingit asjatut diskrimineerimist ei paista.

Märksa veenvamalt saab vastuse küsimusele «Kuidas?». Hilisteismelise ängist kannustatuna ja kõikjal rakendust otsivast energiast pulbitsedes on Layla valmis hooga lammutama nii jalgpalliplatsil kui ka burkastatud naiste skeenel. Tema saatuse suhtes on lihtsalt võimatu külmaks jääda.

22. ja 26. novembril Tallinnas

FILMISOOVITUS

«Layla M»

Režissöör Mijke de Jong

Holland-Belgia-Saksamaa-Jordaania


* Täpsustus (lisatud 23.11.2016): Sõnaga «kaltsupea» on viidatud asjaolule, et peategelane suundub Lähis-Idasse terroristliku rühmitusega liituma. Mingil juhul pole sellega viidatud islamiusulistele. Pealegi ei vastaks see filmi sisule, sest peategelane on moslem algusest peale, mitte ei sirgu selleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles