Esilinastub Ülo Pikkovi nukufilm «Tühi ruum»

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Pikkovi nukufilm «Tühi ruum»
Ülo Pikkovi nukufilm «Tühi ruum» Foto: Kaader filmist

Kolmapäeval esilinastub animafilmide festivali Animated Dreams avamisel režissöör Ülo Pikkovi uus nukufilm «Tühi ruum». Kõigil huvilistel on võimalik filmi näha 16.-20. novembrini kestva Animated Dreamsi programmides «Uus Eesti anima»ja «Suur võistlusprogramm II».

Filmi rahvusvaheline esilinastus toimus juunikuus 70. juubeliaastat tähistanud Edinburghi rahvusvahelisel filmifestivalil Suurbritannias. Äsja võitis «Tühi ruum» parima lühifilmi preemia põhjamaade vanimal animafilmide festivalil Fredrikstadis. Samuti valis Torontos toimuva dokumentaalfilmide festivali EstDocs žürii selle aasta festivali parimaks filmiks just Pikkovi teose, milles on omavahel segatud nii dokumentaal- kui ka animatsioonfilmi esteetika ning mis püüab taaselustada mitmeid sõjajärgse põlvkonna tõrjutud mälestusi.

Sünopsis: Eesti Vabariigi endine ohvitser Leonhard Lina (1914-1994) asus vangistamiskartuses 1944. aastal ennast varjama. Peidukohaks sai vahelaega kartulikelder, kus ta igatsusest kodu järgi meisterdas vähendatud koopia oma endisest kodust. Kokku valmistas Leonhard Lina 217 miniatuurset mööblieset ja tarbeasja. Meisterdatud «nukumööbel» oli mõeldud kingituseks tütar Merikesele, kelle juurest ta lahkus vaid mõni kuu pärast lapse sündi. Nii tegi ta käepärastest materjalidest tütrele täiusliku koopia nende kunagisest kodust.

«Tühi ruum» elustab ühe kunagise unistuse, kunagi ammu eksisteerinud korteri ja ühe väikese tüdruku, kes seal toimetab ja mängib. Film esitab loo, mida kartulikeldris varjav isa nägi oma unistustes. Filmis kasutatakse Leonhard Lina poolt loodud originaalmööblit ning tema tütre Merikese lapsepõlvefotode järgi tehtud nukku. Film põhineb Leonhard Lina tütre Merikese intervjuudel.

Stsenarist, režissöör, monteerija: Ülo Pikkov; operaator: Raivo Möllits; animaator: Marili Sokk; kunstnik: Anu-Laura Tuttelberg; helilooja: Pärt Uusberg; helirežissöör: Horret Kuus; osatäitja: Merike Lillo; produtsendid: Kerdi Oengo, Andrus Raudsalu.

«Tühi ruum» valmis stuudios Nukufilm ning filmi valmimist toetasid Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital.

TÜHI RUUM TREILER from Nukufilm on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles