Kultuuriministeeriumis sätiti kunstivaldkonna rahastamist ümber

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nüüdsest on asjad nii: riigieelarvest toetatakse edaspidi otse kunstivaldkonna keskseid asutusi ja valdkonna strateegiliselt olulisi algatusi, projektipõhiseid toetusi saab taotleda Eesti Kultuurkapitalist. Ministeeriumi toetuse maht kunstivaldkonnale tervikuna järgmisel aastal kasvab. Uurisme kultuuriministeeriumi kunstinõunikult Maria-Kristiina Soomrelt, kuidas uus olukord elu paremaks teeb.

Maria Kristiina Soomre: See muutus üksi elu kohe paremaks muidugi ei teegi, aga selleks, et miski suures pildis lõpuks muutuks, tuleb kindlasti alustada väikestest asjadest. Ühelt poolt on rahastamispõhimõtete korrastamine osa kultuuriministeeriumi suuremast tööprotsessist – nii nagu vaadati põhjalikult üle spordi rahastamise põhimõtted ja ollakse korrastamas ka teisi suuremaid valdkondi. Kunstivaldkonnas, kus eelarveridu vähe ja summad väikesed – ning mis põhiline, kus valdkonna suurim avalik rahastaja ei ole ministeerium, vaid kultuurkapital –, oli muudatust pigem lihtsam läbi mõelda, murekohad olid kõigile teada.

Kõige suurem ongi muutus neile, kes seni taotlenud näitusetegevuseks toetust nii ministeeriumist kui kultuurkapitalist: nüüd on rollijaotus selgem, ministeerium toetab kolme suurt näituseasutust (Tallinna Kunstihoone, Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum ja Eesti Kunstnike Liidu galeriid), ülejäänud saavad taotleda tegevustoetust edasi kulkast. Vähem taotlusi, vähem lepinguid, vähem aruandeid – ehk vähem bürokraatiat kõigile osapooltele. Kulkast vabanevad kunstihoone tegevustoetuse mahus vahendid, seega lisakoormat me nende õlule selle ümberkorraldusega ei pane. Senise taotlusvooru maht oli 2016. aastal 175 000 eurot, see tähendas, et väga paljud huvitavad uued tegijad, aga ka mitmed end tõestanud asutused jäid toetusest ilma või said seda vaid osaliselt. Ministeerium ei soovi dubleerida kulkas juba koos käivat eksperdikomisjoni, kelle jaotada on ministeeriumi vahenditest kolm korda suurem summa. Meie suund on rahastada keskseid tegevusi, ja seda võimalikult täies mahus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles