Eesti Riiklik Sümfooniaorkester tähistab 90. aastapäeva

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERSO tähistab 90. aastapäeva.
ERSO tähistab 90. aastapäeva. Foto: ERSO

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester tähistab 17. ja 18. novembril pidulike kontsertidega Estonia kontserdisaalis orkestri 90. aastapäeva.

ERSOga on üles kasvanud mitu põlvkonda muusikuid ja muusika austajaid, orkester on inspireerinud Eesti heliloojaid muusikat looma, pillimängijaid seda esitama ning publikut sellest vaimustuma.

Peadirigentide käe all on orkester vastu pidanud tõusudele, mõõnadele ja erinevatele riigikordadele. Edukate kontsertreiside ja plaadistustega on ERSO tutvustanud maailmas ennast ja esindanud oma riiki. ERSO esituses on Eesti Rahvusringhäälingu heliarhiivi talletatud suurem osa Eesti heliloojate sümfoonilisest loomingust.

Eesti esindusorkestri 90 aastat on olnud pikk ja kirev muusikaline teekond. Eri aegadel on orkestri käekäigu ja kunstilise taseme eest vastutanud peadirigendid Olav Roots (1939–44), Paul Karp (1944–50), Roman Matsov (1950–63), Neeme Järvi (1963–1979 ning taas alates 2010. aastast), Peeter Lilje (1980–90), Leo Krämer (1991–93), Arvo Volmer (1993–2001) ja Nikolai Aleksejev (2001–10).

Nii neljapäeval kui reedel on publik Estonia kontserdisaali oodatud juba kell 18, et kuulata Ernst Urbachi «Fantaasiat» – teost, millega ERSO eelkäija, trio koosseisus Hugo Schütz, Alfred Vaarmann ja Anna Sivitski 18. detsembril 1926 Tallinna Raadio-Ringhäälingu esimest kontserti alustas. Seekord esitavad teose Arvo Leibur (viiul), Pärt Tarvas (tšello) ja Age Juurikas (klaver). Lisaks on põhikontserdi ette kavandatud vestlusring teemal «Sümfooniaorkestri(te) tulevik», mida neljapäeval juhib Joonas Hellerma, reedel Timo Steiner, nende vestluspartneriteks on ERSO direktor Kristjan Hallik, dirigent Olari Elts, muusikateadlane Toomas Siitan ja ERSO löökpillimängija Vambola Krigul.

Kell 19 algavaid juubelikontserte juhatab ERSO peadirigent Neeme Järvi, soleerivad ERSO kontsertmeistrid Arvo Leibur ja Triin Ruubel.

ERSO õige sünnipäev on kuu aega hiljem, 18. detsembril, kui orkester viibib oma ajaloo esimesel Hiina-turneel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles