Aja auk. Oliver Stone ja Salvador

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Woods filmis Salvador
James Woods filmis Salvador Foto: Kuvatõmmis

1984. aasta lõpus oli Oliver Stone Hollywoodis pettunud. Ta oli lugenud ajakirjanik Richard Boyle’i känkras kirjeldusi Salvadorist ja otsustas, et väntab sellest järgmise filmi. Boyle oli teinud 1980. aastal esimese reportaaži nelja ameeriklannast kirikunaise mõrvast Salvadoris. Selles väikses Kesk-Ameerika riigis, kus surmasalgad tapsid ligi viiendiku elanikkonnast.

Stone reisis stsenaariumi kirjutades Hondurases, Costa Rical, Belize’is ja Mehhikos. Hollywood filmi teha ei tahtnud, Kesk-Ameerikast kõnelev «Under Fire» Gene Hackmaniga oli ka just läbi kukkunud. Stsenaarium sattus brittide firmasse Hemdale, keda filmi antiamerikanism ei loksutanud.

Stone’il õnnestus ka Salvadori õela sõjaväega kontakti saada, sest selle juhtidele meeldis tema kirjutatud «Scarface». Stone rääkis lugusid, ümberringi relvadega mehed, kes kummutasid tekiilat ja näitlesid stseene. Tegelikult näitas ta neile valet käsikirja, et saaks osa stseene riigi kulul filmida. Valitsus määras ühe koloneli temaga koostööd tegema, kolonel lasti aga maha ja valitsus lõpetas koostöö. Öeldi, et film pole turismi jaoks hea. «Mis turismi?!» küsis Stone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles