Raadioteatris esietendub August Gailiti «Meri»

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
August Gailit
August Gailit Foto: Vikipeedia

Merekultuuri aasta lõpul esietendub Raadioteatris kuuldemäng August Gailiti novellist «Meri». Novell pärineb aastast 1926 ja on nõnda sama vana kui 90 aastat tagasi sündinud ringhääling.

 «Meri» on August Gailitile ainuomases värvikas keeles ja stiilis kirja pandud vana hingekarjase tagasivaade oma noorusele, keerukale elule ja tööle muust maailmast eraldatud saarel, kus meri mõjutab inimeste eluvalikuid ja määrab saatusi. Novelli on raadiole seadnud Piret Pääsuke.

Kuuldemängu lavastaja ja esitaja on Andres Noormets. Minategelase raamjutustuse kaudu vahendab üksainus näitleja kõiki erinevaid tegelasi. See ootamatu mängulahendus loob omanäolise tinglikkuse, mõjudes samas läbinisti usutavalt, isegi klassikaliselt.

Erandlik, kuulaja jaoks põnev stiilivõte on seegi, et kõik kuuldemängus kõlavad helid, ka looduse stiihiad, on tekitatud üksnes inimhäälega.

Kuuldemängu helirežissöör on Külli Tüli. Seesama tandem – Andres Noormets ja Külli Tüli – võitis hiljuti kuuldemänguga «Asjad» peaauhinna festivalil Prix Europa 2016. Nende katsetamislust kestab.

 Kuuldemäng «Meri» on kavas 19. novembril kell 19.05 Vikerraadios, 20. novembril kell 15.05 Klassikaraadios ja 27. novembril kell 7.00 Raadio 2s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles