PÖFFi arvustus. Püha tsiklimehe teekond vabanemisele

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Püha rattur» (Holy Biker/ Reza a Lenda) Brasiilia 2016
«Püha rattur» (Holy Biker/ Reza a Lenda) Brasiilia 2016 Foto: Kaader filmist

Mööda tolmust Brasiilia kõrbe kihutab fanaatiline tsiklijõuk, selle järel hambuni relvastatud tüübid suurtes maasturites. Kõlab nagu «Mad Max». Lisaks, ükski film, mille treileris tuuakse välja Gatlingi kuulipilduja, ei saa olla läbinisti halb.

Tegelikult on «Püha rattur» hoopis religioonifilm. Tsiklijõuk on religioosne sekt, kelle eesmärgiks üks teatav pühakuju viia punktist A punkti B, sest siis hakkab kõrbes vihma sadama. Kuju vabastamisega punktist A kaasneb tulevahetus, mille käigus hukkub sekti rajaja Pai Nosso. Tema poeg Ara peab nüüd hakkama saama nurisevate jõuguliikmete ohjamise ning omaenda kõikumalöönud usuga.

Asja ei tee paremaks jõukas maaomanik, kes arvab, et kui keegi tema valdustes pühakujude kullerteenusega üldse tegeleb, siis igal juhul mitte need kaltsakad võrrivennad. Tõesti, ringi sõidetakse mingite roostes diiselpungilike Yamahadega, mis paraku sirgel asfaltteel Toyota maasturi eest ära ei suuda sõita. Julmal maaomanikul muide on lustakas komme tapetud inimesed õhupallide külge siduda ja laibad taevalaotusse hõljuma saata.

Tundub, et 43-aastane Olivetto sai oma mängufilmidebüüdis end visuaalselt lõpuks väljendada nii, nagu ta 20 aastat tagasi ägedaks ja lahedaks pidas. Aga Olivetto ei ole George Miller ja raha polnud tal oma debüüdi jaoks ka vist eriti palju kulutada. Operaator Marcelo Corpanni küll püüab, aga kogu aeg on tunne, et midagi jääb puudu, sest selles žanris on palju ägedamaid filme tehtud.

Kogu see Mad Maxi temaatika jätab varju Ara religioosse  heitluse, mis leiab lahenduse filmi lõpus, kui ta nimetatud pühakuju puruks tulistab, öeldes «See on vaid väline». Natuke meile tuttav Neitsi Maarjale jalaga tagumikku keiss. Maailmas on eestlased vist üks usuleigemaid rahvaid, nii et meie jaoks kõlavad laused stiilis «Ainult tõeliselt tugevad inimesed usuvad» ja «Inimesed, kes pole surnud, ei ole tõelist õnne tundnud» õõnsalt.

Hindesüsteem ei võimalda poolpunktidega opereerida, muidu annaksin 0,5 palli eraldi muusika (Rica Amabis, Tejo Damasceno) eest juurde. «Püha ratturit» teist korda vaatama ei läheks, aga soundtrack'i kuulaks küll veel.

«Püha rattur» (Holy Biker/ Reza a Lenda) Brasiilia 2016
Režissöör Homero Olivetto, osades Cauã Reymond, Humberto Martins, Sophie Charlotte, Luisa Arraes
Rahvusvaheline esilinastus PÖFFi debüütfilmide võistlusprogrammis
3/5

Linastub esmaspäeval, 21.11 kell 21.15 Tallinna kinos Sõprus ja reedel 25.11 kell 20.30 Tatru kinos Cinnamon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles