Eesti parimad pophitid valitud

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Targo eestvedamisel ilmus unikaalne muusikakogumik.
Mikk Targo eestvedamisel ilmus unikaalne muusikakogumik. Foto: Pressifoto

Eesti Autorite Ühingu juhi ja muusiku Mikk Targo eestvedamisel ilmus unikaalne muusikakogumik, millel tänased kohalikud tippartistid esitavad ajavahemikul 1945-1980 Eestis loodud pophitte, millel oleks ilma raudse eesriideta olnud potentsiaal jõuda omaaegsete lääne juhtivate lauljateni ja maailma muusikaedetabelite tippu.  

Rahvusvaheline muusikaekspertidest žürii valis välja selle perioodi saja Eesti laulu hulgast parimad. Töö kestis kokku kaks aastat ning projekti oli kaasatud ligi 100 inimest. 

Meie igihaljaks muutunud laulud salvestati uuesti nii eesti kui inglise keeles koos Saksamaalt pärit maailma tipparranžeerija Lutz Krajenski ja tema bigbändiga. Lugudele tehti tänapäevased arranžeeringud ja loodi tipptasemel USA laulukirjutajate poolt ka ingliskeelsed tekstid.

Projekti idee autor ja produtsent Mikk Targo ütles, et teoks saanud projekt toob meie parima laululoome tänapäevase Euroopa kvaliteediga uuesti orbiidile ja meie tänased parimad lauljad annavad kogu sellele maagiale viimase särava lihvi. «Vana kuld on saanud uue läike ja kinnitab, et meil on, mille üle uhkust tunda,» kirjeldas Targo kaheaastase projekti tulemust.

Lutz Krajenski Big Band salvestas teosed Saksamaal Hamburgis. Eestis laulsid lood kahes keeles sisse solistid Maarja, Liisi Koikson, Elina Hokkanen, Sofia Rubina, Susanna Aleksandra, Kaire Vilgats, Laura, Koit Toome, Karl-Erik Taukar, Uku Suviste ja Ott Lepland. Salvestatud vokaalpartiid saadeti tagasi Saksamaale, kus toimus lõplik mix ja masterdamine.

Kogu tööprotsessi salvestas ETV võttegrupp Jaak Kilmi juhtimisel. Projektist valmib 8-osaline dokumentaalsari, mida saab näha ETV-s alates 2017. aasta jaanuarist. Lisaks levitatakse seda kokkuvõtliku dokumentaalfilmina üle maailma.

Pikaajalise töö tulemusena valmis eestikeelne CD «Muinaslugu sinilinnust» ja ingliskeelne CD «Estonian Evergreens: Revival», mis on müügil Apollo raamatukauplustest 25. novembrist. 

Eesti muusikaajaloo kontekstis ülioluliste muusikaplaatide pidulik esmaesitlus toimub 30. novembril kell 18 Solaris Keskuse Apollo raamatukaupluses. Ajatuid Eesti lemmiklaule täiesti uues võtmes esitavad külalistele Koit Toome, Uku Suviste ja Sofia Rubina.

Helinäiteid eestikeelsest CDst:
 

Helinäiteid inglisekeelsest CDst:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles