Harukordne sündmus Metropolitan Operas

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Kaija Anneli Saariaho
Helilooja Kaija Anneli Saariaho Foto: Robert Eklund/FameFlynet Sweden

Soome Vabariigi 99. aastapäeva künnisel leidis aset harukordne muusikasündmus nende ooperiloos: Soome helilooja Kaija Saariaho tunnustatud ooper esietendus 1. detsembril New Yorgi Metropolitan Operas ja selle muusikajuhiks on Soome naisdirigent Susanna Mälkki.

Teisipäeval, Soome iseseisvuspäeval on ooperi teine etendusõhtu. Tegemist on tuntud Saariaho esikooperiga «Kauge armastus» («L'Amour de loin»). Ka järgmisi õhtuid juhatab, nagu heliloojagi Meti debütandina, hinnatud dirigent Susanna Mälkki.

Helsingis ja Pariisis heliloojahariduse saanud Kaija Saariaho esimese ooperi «Kauge armastus» maailmaesiettekanne leidis aset 2000. aastal kuulsa Salzburgi festivali tellimusena ning kaastellijaiks olid Santa Fe ooper ja Pariisi Châtelet' teater. Ooperi libreto autor on Liibanonist pärit prantsuse ajakirjanik ja kirjanik Amin Maalouf. Lavaloo peategelane on prantsuse 12. sajandi Blaye prints ja trubaduur Jaufré Rudel.

Maailmaesiettekande lavastas Peter Sellars, dirigeeris Kent Nagano. 2003. aastal pälvis ooper maineka Grawemeyeri kompositsioonipreemia USAst.

«Kauge armastus» on vaid kolme tegelasega kammerooper. Kuigi Saariaho muusikat ei ole just helikeele poolest lihtne mõista, on ooper vaatajate ette tulnud juba Pariisis Châtelet' teatris, Bernis, USAs Santa Fes, Darmstadtis, Helsingis, kontsertkorras Beirutis, Bergeni festivalil, Inglise Rahvusooperis Londonis, Torontos ja ka Pärnu suvemuusikasarjas Pärnu Uue Kunsti muuseumis 2013. aastal. Seni viimased uuslavastused on toimunud Austrias Linzis 2015 ja USAs Aspeni festivalil 2016.

1903. aastast on see esimene kord, mil Metropolitan Opera laval on naishelilooja ooper.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles