Kohe kinodes: Jarmuschi film Iggy Popist

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iggy Pop rokkis Positivusel
Iggy Pop rokkis Positivusel Foto: elu24.ee

Alates 9. detsembrist on Eesti ekraanidel USA autorikino mässaja Jim Jarmuschi käe all valminud dokumentaalfilm «Gimme Danger», milles astuvad üles Iggy Pop ja The Stooges.

Legendaarne The Stooges sai alguse 1967. aastal Michigani osariigis Ann Arboris. Koolibändis muusikuteed alustanud Jim Osterberg, muusikunimega Iggy Pop, kutsus kampa vennad Scott ja Ron Ashetoni ning Dave Alexanderi, kes vallutasid osariigi klubid oma väljakutsuva lavakäitumisega ja muusikalise seguga rokist, bluusist, R&B-st ja free jazzist. Nii kriitikute kui ka publiku käest võrdse innuga kiita ja laita saanud The Stooges oli üks alusepanijaid punkstiilile ja alternatiivrokile. Bändiliikmete muusikalised eksperimendid tõmbasid samapalju tähelepanu kui nende ennasthävitav elustiil narkosõbralikus Detroidi kommuunis.

Jim jarmuschi film «Gimme Danger»
Jim jarmuschi film «Gimme Danger» Foto: Filmiplakat

«Gimme Danger» on Iggy Popi ja The Stoogesi lugu. Pärast kolme mõõdukat edu saavutanud kauamängivat läks bänd 1974. aastal laiali. Pisut muutunud koosseisus tuldi taas kokku 2003. aastal ja tegutseti veel 10 aastat, kuni bändiliikmete read olid niivõrd harvenenud, et allesjäänud liikmed ei tihanud end enam kutsuda bändiks Iggy and The Stooges.

Režissöör Jim Jarmuschi käe all valminud «Gimme Danger» näitab The Stoogesi rolli toonases muusikalises, kultuurilises, poliitilises ja ajaloolises kontekstis ning jutustab bändi ja tema karismaatilise laulja Iggy Popi seiklustest ning äpardustest esitledes nii bändi algusaegade ambitsioone ja inspiratsiooniallikaid kui ka hilisema kommertsedu tagamaid, mis panid aluse The Stoogesi senikestvale rollile muusikaajaloos.

 Juba 35 aastat filmisõprade rõõmuks äratuntavalt isikupäraseid filme lavastanud Jim Jarmuschi loomingust on viimase 20 aasta jooksul Eesti ekraanidele jõudnud sellised kultusteosed nagu «Surnud mees» (Dead Man, 1995), «Kummituskoer» (Ghost Dog: The Way of the Samurai, 1999), «Murtud lilled»  (Broken Flowers, 2005) ja «Armastajate igavene elu» (Only Lovers Left Alive, 2013). Jarmuschi uusim film «Paterson» (2016) linastus äsja Pimedate Ööde Filmifestivalil ning jõuab ekraanile 20. jaanuaril 2017.

 Filmitegemisega üheaegselt alustas Jarmusch ka oma muusikalist tegevust. Ta on aastate jooksul välja andnud mitmeid kauamängivaid erinevate kollektiivide koosseisus, sealhulgas panustanud oma filmi «Armastajate igavene elu» heliribale. Muusikutest on Jarmusch varasemalt portreteerinud Neil Youngi filmis «Hobuse aasta» (Year of the Horse, 1997). Oma uue muusikalise dokumentaalfilmi peaosalise Iggy Popiga on Jim Jarmusch ammune sõber. Iggy Pop on pisirollides üles astunud Jarmuschi filmides «Kohv ja sigaretid» (Coffee and Cigarettes, 2004) ning «Surnud mees».

 Just äsja selgusid ka 59. Grammy auhindade nominendid, kelle hulgas kandideerib kategoorias parim alternatiivmuusika album Iggy Pop  albumiga Post Pop Depression.

 Film linastub 9. detsembrist kinodes Artis, Sõprus, Apollo kino Solaris ja Mustamäe ning Coca Cola Plazas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles