Kangro: kogemuse jagamine aitab edasi

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Kangro oma dokumentaalromaaniga «Klaaslaps».
Maarja Kangro oma dokumentaalromaaniga «Klaaslaps». Foto: Sander Ilvest

«Miks ka mitte,» vastab Maarja Kangro küsimusele, miks otsustas ta kirjutada väga isiklikust kogemusest: kunstlikust viljastamisest, rasedusest ja selle katkestamisest. «Teema nagu iga teinegi. Tõsine, puudutab paljusid, on seotud meie kõige intiimsemate enesekirjeldustega, aitab ehk kellelgi teisel samasuguste kogemustega toime tulla.»

- Minavorm ei tähenda automaatselt, et kirjanik kirjutab iseendast. «Klaaslapse» puhul jääb lugejale mulje, et naine, kes räägib lapse saamise rõõmust ja kaotusvalust, oled sina ise. Kas «Klaaslapse» minajutustaja ning kirjanik Maarja Kangro vahele võib tõmmata võrdusmärgi?

Võrdusmärke on üldse riskantne panna. Ka «minu enda» ja «kirjanik Maarja Kangro» vahele ei saa päris võrdusmärki seada. Inimese identiteet on elus ja liikuv ja minagi ajan «kirjaniku» endal nagu ussinaha seljast maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles