Rao Heidmetsa juubelinäitus pakub võimalust ise filmi teha

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rao Heidmets koos oma filmist «Instinkt» pärit nukuga.
Rao Heidmets koos oma filmist «Instinkt» pärit nukuga. Foto: Ove Maidla

Pärnu muuseum avab 9. detsembril interaktiivse näituse, mis on pühendatud Pärnu sündinud animafilmitegija Rao Heidmetsa 60. sünnipäevale.

Väljapanek, mis kannab pealkirja «Rao Heidmetsa animamaailm», annab ülevaate tema loomingust. Väljas on pilte ja objekte nii tehtud kui veel tegemata filmidest, lisaks saavad nii suured kui ka väikesed külastajad ise filmi teha.

Heidmets on lavastanud üle kahekümne animafilmi ja pälvinud hulk auhindu. Animatsioonis on Heidmets olnud suur katsetaja. Teda on alati paelunud erinevad tehnikad ja uute tehniliste lahenduste otsimine, näiteks on ta kasutanud inimsuurusi nukke, liivaanimatsiooni ja piksillatsiooni.

Tema filmid on osalenud rahvusvahelistel festivalidel üle maailma ning võitnud üle 30 auhinna. Neist hinnalisemad on Ottawa ja Espinho grand prix´d, vastavalt filmide «Kaasasündinud kohustused» ja «Papa Carlo teater» eest. Viimane valiti ka Cannes´i festivali lühifilmide võistlusprogrammi.

Lisaks on Heidmets osalenud paljudel näitustel. Nagu filmides, on ka tema kunstiloomingus sürrealistlik alatoon. Alates 2006. aastast on ta tegutsenud ka loovmõtlemise, režii ja animatsiooni õpetajana Eesti Kunstiakadeemias, Tartu Kõrgemas Kunstikoolis, Balti Filmi- ja Meediakoolis ja IT Kolledžis.

Näitus on avatud 5. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles