Raamatud, mida soovitab lugeda Mart Juur

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Juur
Mart Juur Foto: Erlend Štaub

Kirjandusminister ja Postimehe huumoritoimetaja Mart Juur otsis raamatupoodidest välja lõppeva aasta parimad palad. 

Foto: Raamat

Jaan Undusk «Eesti kirjanike ilmavaatest». Esseekogu Eesti ajaloost ja kultuuriloost. Undusk kaevab sügavalt, selgitab kannatlikult ja kirjutab nagu detektiiv.

Mart Kadastik «Nüüd ma siis kirjutan». Huvitav memuaarteos Eesti ajakirjanduse ja meediatööstuse ajaloost ja tänapäevast. 

Kai Aareleid «Linnade põletamine». Suurepärane romaan inimestest, kes oskavad oma elu keeruliseks elada. Tegevuspaik Tartu, teose ajaline haare ulatub sõjaeelsetest aastatest tänapäeva.

Katrin Pauts «Politseiniku tütar» ja «Tulekandja».

Foto: Raamat

Eesti roimakirjandus on saanud tublit täiendust. Pautsi viljeldavat žanri võiks nimetada Muhu tumedaks, sest teoste tegevus toimub Muhumaal ja Saaremaal. Õudselt põnev ja kohati õudselt naljakas ka.

Simon Sebag Montefiore «Romanovid». Tuntud ajalookirjaniku meistriteos Vene valitsejasoo ajaloost.

Richard Roht «Tsaari ohvitser» ja «Sõjasõit». Naljakas ja põnev lugu Eesti mehe seiklustest Esimeses maailmasõjas. Põhimõtteliselt Eesti Švejk.

Ilmar Trull «Jänese valitud palitud». Armastatud lasteluuletaja uus värsiraamat, mida täiskasvanud ei suuda käest panna.

Marek Hlasko «Kaunid kahekümneaastased». Poola sõjajärgse kirjanduse imelapse valitud teosed. Imelik, et selliseid tekste stalinismiaegses Poolas üldse avaldati.

Margo Rejmer «Bukarest. Tolm ja veri». Mida me teame Rumeenia ajaloost ja tänapäevast? Suurt mitte midagi. Seda suurema huviga ma Margo Rejmeri huvitavat raamatut lugesin.

Foto: Raamat

Bill Bryson «Üks suvi. Ameerika 1927». Detailirohke ja põnev dokumentaaljutustus 1920. aastate Ameerikast, kus peategelaseks kuulus lendur Charles Lindberg, autotööstur Henry Ford, mafiooso Al Capone jt ajaloolised isikud.

Nele Neuhaus «Kes külvab tuult» ja «Lumivalgeke peab surema». Selle Saksa krimiautori teosed olid minu jaoks käesoleval aastal ilmselt põnevaimad kogemused detektiivkirjanduse vallas.

Tarmo Teder «Andruse elu ja õnn». Eluline ja muhe jutustus tavalise Eesti mehe elust. Tarmo Tederil jutt jookseb ja teose ainus puudus on see, et lugu saab liiga ruttu otsa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles