Parima välisfilmi Oscari eelvalik pakub üllatusi

Tiit Tuumalu
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscarit hakkab püüdma ka eksootiline «Tanna».
Oscarit hakkab püüdma ka eksootiline «Tanna». Foto: Kaader filmist

Ameerika filmiakadeemia nimetas üheksa linateost, mis jätkavad mitteingliskeelse filmi Oscari konkurentsis.

Üheksafilmilisse eelvalikusse ehk nn shortlistʼi kuuluvad Austraalia film «Tanna» (rež-dBentley Dean ja Martin Butler), Kanada film «Kõigest maailmalõpp» (rež Xavier Dolan), Taani film «Liiva all» (rež Martin Zandvliet), Saksamaa film «Toni Erdmann» (rež Maren Ade), Iraani film «Müügimees» (rež Asghar Farhadi), Norra film «Kuninga valik» (rež Erik Poppe), Venemaa film «Paradiis» (rež Andrei Kontšalovski), Rootsi film «Mees nimega Ove» (rež Hannes Holm) ja Šveitsi film «Minu elu Tsukiinina» (rež Claude Barras).

Nimekirjas ei ole üllatuslikult selliseid filme nagu «Elle», «Julieta» ja «Neruda», mida sinna ennustati, küll aga leiab sealt näiteks animafilmi («Minu elu Tsukiinina») ja ka ühe tõeliselt eksootilise linateose – Austraalia filmi «Tanna», mille tegevus hargneb Melaneesias asuval Tanna saarel, mängivad pärismaalased ja räägitakse nauvhali keelt. See omalaadne Romeo ja Julia lugu pole filmimaailmas siiski päris tundmatu, näiteks mullusel Veneetsia festivalil võitis see publikuauhinna.

Tähelepanuväärne on Põhjamaade filmi tugev esindatus, kuigi Soome linateos «Kõige õnnelikum päev Olli Mäki elus» valikusse ei pääsenud.

Kokku esitas mitteingliskeelse filmi Oscarile oma linateose 85 riiki. Eestit esindas Kadri Kõusaare film «Ema».

Valik jõuab järgmisse faasi 13.–15. jaanuarini, kui 40-liikmeline komitee vaatab paralleelselt Los Angeleses, New Yorgis ja Londonis ära kõik üheksa filmi ja nimetab hääletuse tulemusena viis nominenti. Akadeemia avalikustab need 24. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles