Gorillamajandus jõuab ETV ekraanile

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Režissöör Märten Vaher ja filmi autor Reimo Sildvee on Rwanda džunglis keset mägigorillade perekonda.
Režissöör Märten Vaher ja filmi autor Reimo Sildvee on Rwanda džunglis keset mägigorillade perekonda. Foto: Erakogu

Eesti Televisiooni dokumentaalsari «Meie maailm», mis toob vaatajateni dokumentaalfilmid maailma vaesematest riikidest, jõuab sel kolmapäeval Rwandasse. Kaheksas osa kannab peakirja «Gorillamajandus». Autor  on Reimo Sildvee, režissöör aga Märten Vaher. 

Ida-Aafrikas asuvas Rwandas on juba paarkümmend aastat suudetud viimase kodusõja ja genotsiidi järel, milles hukkus pea miljon inimest, vältida etnilisi pingeid ning ehitatud üles uut leppimisele suunatud ühiskonda.

«Kui sain pakkumise selles projektis osaleda ja olla ühe dokumentaalfilmi autor, valisin ja vaatasin maailma kaardil üsna pikalt ringi, sest huvitavaid kohti ja veelgi huvitavamaid lugusid, mis võiks puudutada Eesti televaatajaid, on kindlasti väga palju. Lõpuks jäi pilk pidama Rwandale, mis seni on olnud võib olla maailmas tuntud eelkõige kahjuks oma äärmiselt jõhkrale lähiajaloole,» rääkis Sildvee Postimehele.

«Ent kui vaadata lähemalt,  on selles riigis palju muudki. Nii köitiski minu tähelepanu väljasuremisohus mägigorillade lugu. Eelkõige see, kuidas rahvusvaheliste looduskaitse organisatsioonide abil on nende, inimeste lähisugulaste kaitsmisest saanud suur turismiäri.»

Sildvee sõnul olid võtteperioodi põnevamad hetked Vulkaanide Rahvuspargis filmimise, kui  jälgiti ühe turismigrupi teekonda mägidžunglisse, kohtuma ühe mägigorilla perekonnaga.

«See on terve päeva kestev väsitav retk läbi teedeta tiheda, tihti ka porise džungli. Selle kõige tipuks jõutakse umbes kolme kilomeetri kõrgusel paika, kus elavad ja ajavad oma igapäevaseid asju mägigorillad,» meenutab autor.

«Meil õnnestus kohtuda perekonnaga, mille peaks on vana hõbeselg Guhonda, maailma kõige suurem inimahv, kes kaalub kõvasti üle 200 kg ja võib vaajudsel mõne jõulise liigutusega keerata suurel Aafrika pühvlil kaela kahe korra. See kohtumise hetk jääb ilmselt igavesti meelde, sest pahur perepea ei olnud just väga meelitatud, et tema pereelu tullakse nii lähedalt kaema. Paar korda tuhises ta kätega rinnale tagudes läbi meie võtegrupi, möödudes vaid sentimeetri kauguselt ka režissöör Märten Vaherist.»

Filmi saab juba vaadata ka Eesti Televisiooni kodulehel. 

«Gorillamajandus» on eetris kolmapäeval, ETVs kell 22.25.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles