Soome Vabariik 100 pidustused algavad juba homme

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome juubeliaasta lipp
Soome juubeliaasta lipp Foto: Suomi 100 / Leena Koskela

Soome Vabariik 100 pidustused algavad juba homme, mil poolest päevast hakatakse Helsingis valmistuma õhtuseks ajalooliseks «Uue aastasaja» avapeoks Kansalaistori väljakul. Korraldajad lubavad, et isegi linna peatänav Mannerheimintie peaks muutuma tantsupõrandaks. 

Lisaks uhkele avapeole, mis algab laupäeval kell 21, toob Soome Vabariik 100 kaasa suure hulga sündmusi, ametlikus programmis on neid juba praegu üle 2400. Riigi sünnipäeva tähistatakse nii kohaliku tasandi väiksemate ettevõtmistega kui ka suurte üleriiklike üritustega. Lisaks kultuurisündmustele pööratakse suurt tähelepanu lastele ja noortele ning keskkonnale ning toidukultuurile, kirjutab Helsingin Sanomat.

Soome kirjandust puudutav suursündmus saab avalöögi juba 3. jaanuaril, mil programmi «Yleisradion Kirjojen Suomi» raames alustatakse iseseisva riigi 101 tähtsama kirjandusteose esitlemist. 

Veebruari alguses jõuab vaatajateni Berliini filmifestivali võistlusprogrammi pääsenud Aki Kaursimäki uus film «Toivon tuolla puolen», 24. veebruaril esilinastub aga Dome Karukoski oodatud «Tom of Finland». 

Soome teatrid on pea kogu aasta sünnipäeva meeleolus, avalöögiks on 24. jaanuaril Kuopio linnateatris Sirkku Peltola «Suomen hevonen». 

Juba 5. jaanuaril algab aga Helsingi Valgusfestival, millega seoses avatakse 1. jaanuaril kultuuritehases Kaapelitehdas ka samateemaline näitus. 

Täpsemat infot Soome Vabariik 100 sündmuste kohta saab lugeda siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles