Seksikas, saatanlik ja geniaalne

Helmut Jänes
, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patrick (Laurent Lafitte) aitab Michèle´il (Isabelle Huppert) aknaluuki sulgeda.
Patrick (Laurent Lafitte) aitab Michèle´il (Isabelle Huppert) aknaluuki sulgeda. Foto: Kaader filmist

Sel suvel 78. sünnipäeva tähistav hollandi juurtega režissöör Paul Verhoeven tõestab oma uue filmiga «Elle», et tähtis pole mitte mehe vanus, vaid tema teod.

Tavaliselt ei oodata temavanuste autorite filmidelt enam midagi muud kui tõestust sellele, et klassik on veel elus ja isegi tegutseb. Verhoeven viskab sellisele ettekujutusele kinda. Selle üle, kas tema uus film «Elle» on just karjääri parim, võib muidugi vaielda, kuid kohe teose esimesi minuteid jälgides saab selgeks, et normaalsusega on siin vähe pistmist ning elukogenud autori soontes voolab noore, täies elujõus mehe veri – sellise, kes ei hooli sissekäidud rada mööda tampimisest.

Verhoevenile pole ükski žanr ega kogemus võõras. Ta on mees, kes teab, mis on edu ja mida tähendab kõrgelt kukkumine. Ta on lammutanud ja nihutanud žanrite piire, provotseerinud kriitikuid ja publikut ehmatavate väljaütlemistega ning selgelt eristunud ajupestud Hollywoodi süsteemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles