Legendaarne lastesaade «Pikku Kakkonen» tähistab 40. sünnipäeva (2)

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telekoer Ransu Karvakuono ja kloun Pelle Hermanni.
Telekoer Ransu Karvakuono ja kloun Pelle Hermanni. Foto: YLE

Täna, 11. jaanuaril 1977. aastal läks eetrisse esimene legendaarne soome lastesaade «Pikku Kakkonen». Saade oli nõukogude ajal populaarne paljude Põhja-Eesti laste seas, seda vaadates said nad muu hulgas soome keele algteadmised.

Sünnipäeva puhul esilinastub dokumentaalfilm «Postilokero 347 – Pikku Kakkosen tarina». («Postkast 347 – Pikku Kakkoneni lugu»). Kahetunnise filmi režissöör on Alli Haapasalo ning see jutustab populaarse lastesaate loo läbi aastakümnete ja selle mõjust mitmele põlvkonnale. Dokumentaalfilmis meenutab saadet ka Juhan Ulfsak.

«Pikku Kakkoneni» eesmärk oli algusest peale pakkuda lastele meelelahutust, teadmisi ja oskusi, poliitilised teemad ja usk jäid sellest välja.

Lastesaate tegelaskujud, kes ekraanil seiklesid, olid teiste seas koer Ransu Karvakuono, kloun ehk Pelle Hermanni, Nukkumatti ehk Une-Mati jpt. Mahukas dokumentaalfilmis pööratakse suurt tähelepanu ka Eestile ning sellele kui paljud siinsed lapsed seda vaatasid ning selle abil soome keele selgeks said. 

Lastesaate juubelit kavatsetakse tähistada terve aasta, muu hulgas avatakse fotonäitus, korraldatakse kontserte ja saatele pühendatud üritusi.

«Pikku Kakkonen» on endiselt eetris, kel huvi, võib seda Soome telekanalilt YLE2 vaadata juba täna kell 17. Tänases episoodis on ka plaanis suurt sünnipäeva uhkelt tähistada. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles