Eesti heliloojate Märt-Matis Lille ja Liisa Hirschi teosed uue muusika festivalil Budapestis

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Hirsch
Liisa Hirsch Foto: Harri Rospu

7.–15. jaanuarini 2017 korraldatakse Budapestis juba neljandat korda festivali «Átlátszó Hang» («Läbipaistev heli»). Festivali eesmärk on näidata publikule nüüdismuusika mitmekesist ja uuenduslikku maailma, samuti harida ja laiendada kuulajaskonda. Festivali lõpuüritusena toimub 15. jaanuaril Eesti nüüdismuusika õhtu.

Kavas on Märt-Matis Lille teos «When the Buffalo Went Away» ning kevadel LHV autasu pälvinud Liisa Hirschi «Four Glides», mille ettekandmises osaleb ka autor ise. Ungaris esimest korda kõlavaid teoseid esitab kohalik nüüdismuusika ansambel THReNSeMBLe.

Kuigi ürituse fookuses on tänapäevane Eesti muusika, pakutakse selle täiendamiseks publikule elamusi ka teistest kultuurivaldkondadest: üksteisega põimuv muusika, kirjandus ja animatsioon annavad huvilistele põneva sissevaate Eesti nüüdisaegsesse kultuuri.

Lisaks muusikale näidatakse kaht Eesti lühianimatsiooni, milles kasutatakse Eesti heliloojate loomingut: Ülo Pikkovi «Keha mälu» (2011, muusika: Mirjam Tally) ja Riho Undi «Isand» (2015, muusika: Arvo Pärt ja Lepo Sumera) ning loetakse ette katkendeid Jaan Kaplinski filosoofilisest lühiproosast («Jää ja Titanic», «Jää ja kanarbik»), mis temaatiliselt riimub Märt-Matis Lille teosega. Katkendeid loeb Ungari näitleja Attila Menszátor-Héresz, kes osaleb ka Märt-Matis Lille teose esitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles