Uuring: me armastame ooperit!

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusooper Estonia
Rahvusooper Estonia Foto: Peeter Langovits

Saksa mainekas ajalehes Frankfurter Allgemeine avaldatud uuringu põhjal on ooperikülastuste arv Euroopas tõusuteel. 

Kõige rohkem käiakse ooperis Austrias: miljoni elaniku kohta 150 külastust aastas. Šveits on 102 külastusega teisel kohal, aga Eesti lausa kolmandal: miljoni elaniku kohta tuleb meil tervelt 98 ooperikülastust aastas.

Saksamaa on selles pingereas neljas (88), järgnevad tšehhid (81), slovakid (47) ja rootslased (43). Oluline kukkumine ooperikülastuste arvu poolest toimubki pärast Tšehhimaad. Aga ooperi sünnimaa Itaalia on alles 11. kohal, vaid 19 ooperikülastust miljoni elaniku kohta aastas.

Frankfurter Allgemeine viitab, et selle sajandi jooksul on Euroopas avatud vähemalt tosin uut uhket ooperiteatrit näites Rootsis Umeås, Walesis Cardiffis ja Poolas Białystokis, samuti restaureeritakse ja renoveeritakse vanu ja väärikaid majasid Veneetsias, Barcelonas ja Baris. Taani reederifirma Arnold Mærsk McKinney Møller finantseeris 2005. aastal Kopenhaageni uue ooperimaja rajamist.

Teiseks on ooper rahvusvaheline kunstiliik tugeva kohaliku hõnguga. Enamik inimesi ei viitsi sõita vaatama, kuidas Norras Ibseni näidendit originaalkeeles etendatakse. Samuti pole mõtet kodumaalt kaugele sõita Beethovenit kuulama. Ooper seevastu ühendab endas nii muusika – mis on tõeliselt rahvusvaheline keel – kui ka lavastuslikud elemendid, mida publik soovib nautida just selle kuulsa lavastaja ning artistide vahendatuna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles