Eestis toodetud ulmefilmi leiab Spielbergi ja Lucase seltskonnast

Tiit Tuumalu
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Navigaator Pirx».
«Navigaator Pirx». Foto: Filmoteka Narodowa

Maailmas kõige tuntumate sekka kuuluv Berliini filmifestival on lülitanud oma tänavusse maailma ulmefilmide retrospektiivi ka meile väga tuttava linateose – ligemale 40 aastat tagasi Eesti ja Poola kineastide koostöös valminud «Navigaator Pirxi».

Süngel ja halastamatul viisil uurib inimese ja masina erinevust Marek Piestraki film «Navigaator Pirx», kirjutab festival selle tutvustuseks.

Retrospektiivi, mis kannab pealkirja «Ebatäiuslik tulevik. Teadus - fiktsioon - film», on valitud 27 filmi, mis esindavad festivali teatel klassikat, kultusfilme ja laiemalt vähetuntud linateoseid sellistest paikadest nagu Jaapan ning Kesk- ja Ida-Euroopa.

Valik hõlmab aastaid 1918-1998 ja sinna kuuluvad näiteks Holger-Madseni «Reis Marsile» (1918), Byron Haskini «Maailmade sõda» (1953), Michael Andersoni «1984» (1956), George Lucase «THX 1138» (1971), Steven Spielbergi «Kolmanda astme lähikontakt» (1977), Andrzej Żuławski «Hõbedasel maakeral» (1978/89) ja Konstantin Lopušanski «Surnud mehe kirjad» (1986).

Nimme pole kavas selle žanri kõige tuntumaid linateoseid, nagu Fritz Langi «Metropolis», Steven Spielbergi «2001: kosmoseodüsseia» või Andrei Tarkovski «Solaris». «Leidsime, et on huvitavam liikuda vähem tuntumatesse galaktikatesse,» ütles programmijuht Rainer Rother.

«Navigaator Pirx» valmis 1978. aastal Poola stuudio Zespoly Filmowe ja Eesti stuudio Tallinnfilm koostöös. Poola ja Vene näitlejate kõrval mängib selles üht kandvat rolli Tõnu Saar, muusika kirjutas Arvo Pärt, kostüümikunstnik oli Helve Halla, teine režissöör Airi Kasera ja direktor Karl Levoll, kosmoselaeva disaini kallal töötasid Aleksander Peek ja Priit Vaher.

1979. aastal võitis «Navigaator Pirx» nimekal Trieste fantastikafilmide festivalil grand prix ehk Kuldse Asteroidi nimelise auhinna. Tähelepanuväärne on, et Hõbedase Asteroidi sai Ridley Scotti film «Tulnukas».

Berliini festival leiab aset 9.-19. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles