Vähemalt pool «Kevade» mõjujõust tuleb Tormise muusikast

Tiit Tuumalu
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riina Hein ehk Raja Teele: tunnustada on vaja, mitte peksta
Riina Hein ehk Raja Teele: tunnustada on vaja, mitte peksta Foto: «Reporter» / Kanal 2

«Kevade» režissöör Arvo Kruusement peab Veljo Tormise panust nii tähtsaks, et ütleb: vähemalt pool «Kevade» mõjujõust tuleb tema kirjutatud muusikast.

Foto:
Foto: Foto: Karli Saul

«Ohohohoo, väga kurb sõnum! Just täna päeval kuulsin raadiost, kuidas Ellerhein laulis «Kui mina alles noor veel olin…», ja kohe tuli Veljo meelde. See, kuidas ta selle lihtsa motiivi põhjal terve «Kevade» filmi muusika kirjutas, ja tegi seda nii hästi, et ilma selleta nagu ei kujutakski seda filmi enam ette. See on nagu loodud sinna – laste hingeelu koos rõõmu ja nukrusega, noorusaega, kõige tärkamist edasi andma. Südamest tehtud. Ja väga kiiresti, vist paar päeva kulus tal selleks aega. Mäletan, et mina tahtsin alguses veel juhtmotiiviks «Meil aiaäärne tänavas», aga Veljo ütles kohe, et «ei», mis sa nüüd: see peab olema rõõmus ja lastelaul. Ta ei eksinud. Usun, et vähemalt pool selle filmi mõjust tuleb Veljo muusikast. Kahju, väga kahju! Lahkunud pole mitte ainult geniaalne helilooja, vaid ka tore ja lihtne inimene.»

Koos Tormisega tegi Kruusement viis filmi: triloogia «Kevade», «Suvi» ja «Sügis»; «Naine kütab sauna» ja «Karge meri». Kokku on Tormis kirjutanud muusika kümmekonnale mängufilmile, sh sellistele linateostele nagu «Lindpriid», Libahunt» ja «Jõulud Vigalas», aga ka dokumentaal- ja animafilmidele. Neist kõige õnnestunumaks on ta ise nimetanud just «Kevadet»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles