Koorimuusika aastapreemiad on jagatud

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Triin Koch ja Tartu ülikooli kammerkoor
Dirigent Triin Koch ja Tartu ülikooli kammerkoor Foto: Kaido Muttik

Eesti Kooriühing andis laupäeval, 21. jaanuaril Estonia kontserdisaalis välja koori- ja puhkpillimuusika aastapreemiad. 

Aasta kooriks 2016 nimetati Tartu Ülikooli kammerkoor (peadirigent Triin Koch, külalisdirigent Lodewijk van der Ree), kes sai mullu Grand Prix Eesti Kammerkooride Festivalil Jõhvis  ja IV koha Béla Bartóki nimelisel rahvusvahelisel koorifestivalil Debrecenis ning tähistas oma 45. sünnipäeva suursuguse kontsert-etendusega «Südamepeitjate planeet».

Panuse eest kultuuriruumi sai aasta koori tiitli Viljandimaa Kammerkoor (dirigendid Kadi Ritsing ja Jüri Liiva), kelle 2016. aasta tegemiste hulka kuulusid koori 15. sünnipäeva kontsert, esinemine Alo Ritsing 80 kontsertidel ja II koht Eesti Kammerkooride Festivalil Jõhvis.

Aasta dirigendiks 2016 valiti Ingrid Kõrvits – kooristuudio Ellerhein peadirigent ja tütarlastekoori dirigent, Tallinna Muusikakeskkooli laste- ja noortekoori dirigent. 2016. aastal kõlasid koorid tema juhatusel nii Eestis kui ka USAs ja Bahamal.

Aasta 2016 dirigent-muusikaõpetaja on Vilve Maide – Tartu Karlova kooli mudilas- ja lastekoori, neidudekoori Kurekell, Üle-eestilise Tütarlastekoori ja naiskoori Emajõe Laulikud dirigent. Koorid esinesid 2016. aastal edukalt festivalidel ja konkurssidel. 

Aasta noore dirigendi tiitli said Tiiu Sinipalu ja Ülle Tuisk – kammernaiskoori Sireen dirigendid. 2016. aastal võitis Sireen Eesti Kammerkooride Festivalil esikoha ja andis välja oma esimese CD «Terra incognita», mis valiti ka aasta kooriplaadiks 2016.

Aasta puhkpilliorkestriks valiti Tallinna Tehnikaülikooli puhkpilliorkester (dirigent Tarmo Kivisilla), kes saavutas 2016. aastal  Eesti Puhkpillimuusika Ühingu korraldatud laulu- ja pillilahingus Pärnu-Jaagupis II koha, koori-orkestri koostööpreemia ning ka publikupreemia.

Aasta orkestridirigendiks 2016 tunnistati Priit Rusalepp – Tapa Linna Orkestri dirigent. Orkestri 2016. aasta tähtsündmuseks oli Bratislava rahvusvahelisel noorte muusikafestivalil 90 punkti ja kulddiplomi saamine.

Aasta koorihelilooja 2016 on Rasmus Puur, kes on tänavuse noorte laulu- ja tantsupeo «Mina jään» ideekavandi autor. Peol kõlab ka tema loodud muusika.

Aasta tegu 2016 on «Üks koorilaul» – Eesti seni mastaapseim koorimuusika jäädvustamise projekt, mille eesmärgiks on esitleda meie koorimuusikat ETVs iganädalaste saadete kaudu. Projekti juhtis Kristiina Randoja, kes pälvis aasta korraldaja 2016 tiitli.

Aasta toetaja 2016 on Eesti Rahvusringhääling, kes on olnud koorimuusikute koostööpartneriks koorimuusikaürituste kajastamisel. 

Kooriühingu koostööpreemia 2016 sai Ene Salumäe, kelle pühendumusega tehtud töö nii kontserdi ettevalmistamisel kui ka interpreedina osaledes aitas kuulajateni tuua kontserdi «Roman Toi 100».

Kaheteistkümnele tiitlile kandideeris 79 nominenti, kelle hulgast tegi valiku kooriühingu muusikanõukogu. Hinnati kooride, orkestrite ja dirigentide muusikalisi saavutusi, kontserttegevust, salvestusi, osalust konkurssidel ning panust ümbritsevasse kultuuriruumi.

Tiitlisaajatele väljapandud preemiad on rahalised.  

Koori- ja puhkpillimuusika aastapreemiate laureaadid 2016 on:  

Aasta koorid 2016 – Tartu Ülikooli kammerkoor (peadirigent Triin Koch, külalisdirigent Lodewijk van der Ree) ja Viljandimaa Kammerkoor (dirigendid Kadi Ritsing ja Jüri Liiva)

Aasta puhkpilliorkester 2016 – Tallinna Tehnikaülikooli puhkpilliorkester (dirigent Tarmo Kivisilla)

Aasta dirigent 2016 – Ingrid Kõrvits

Aasta dirigent-muusikaõpetaja 2016 – Vilve Maide

Aasta noor dirigent 2016 – Tiiu Sinipalu ja Ülle Tuisk

Aasta orkestridirigent 2016 – Priit Rusalepp

Aasta toetaja 2016 – Eesti Rahvusringhääling

Aasta korraldaja 2016 – Kristiina Randoja

Aasta tegu 2016 – «Üks koorilaul» 

Koostööpreemia 2016 – Ene Salumäe

Aasta koorihelilooja 2016 – Rasmus Puur

Aasta kooriplaat 2016 – «Terra incognita», kammernaiskoor Sireen 

Lisaks kooriühingu aastapreemiatele anti üle Gustav Ernesaksa fondi ja Uno Järvela stipendiumifondi preemiad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles