Tom of Finlandi muusikal sai peapiiskopi heakskiidu

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turu Linnateatris esietendus muusikal «Tom of Finland».
Turu Linnateatris esietendus muusikal «Tom of Finland». Foto: Otto-Ville Väätäinen

Laupäeval esietendus Turu linnateatris juba ette skandaalseks peetud muusikal «Tom of Finland», mis viib vaatajad kunstnik Touko Laaksoneni kirevasse ellu 1920-ndatest kuni tema surmani 1991. aastal. Touko Laaksoneni rollis on Olli Rahkonen. Muusikali tunnuslauseks on «Mida ei saa öelda, seda joonistatakse. Mida ei saa joonistada, seda lauldakse.» 

Soome 100 ametlikku programmi kuuluva muusikali esietendusele kogunes muljetavaldav hulk kultuuri- ja meelelahutusmaailma tähtsamaid tegelasi. Paljud peavad muusikali võrdväärse ja salliva ühiskonna ilminguks. 

Peapiiskop Kari Mäkinen ütles intervjuus Iltalehtile, et igal ajastul on oma nähtused, milles kerkib esile mõni just sellele omane kunstitegelane laiemas plaanis. «See muusikal on parim näide sellest, et mida tolerantsemad me ise oleme, seda tolerantsemaks muutub ka ühiskond.»

Ooperilaulja Waltteri Torikka peab muusikali libretot huvitavaks, muusikali ennast näitlejatele aga suureks väljakutseks. Näitleja Anu Hälvä nimetab muusikali lausa kultuuriteoks. «Veel 1970-ndatel oli homoseksuaalsus Soomes kuritegu. Muusikal annab noortele julgust ja motivatsiooni oma identiteeti teadvustada.»

Muusikalil on ingliskeelsed subtiitrid ning kuigi sellel puudub vanusepiirang, on see soovituslik alates 16. eluaastast.

24. veebruaril esilinastub samuti Soome 100 ametlikku programmi kuuluv film «Tom of Finland».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles