Täna ajaloos: möödub pool sajandit võimsast hipiorgiast

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janis Joplin esineb 1969. aastal Woodstocki festivalil.
Janis Joplin esineb 1969. aastal Woodstocki festivalil. Foto: /©The Image Works / TopFoto

Mantra-Rock Dance oli üritus, mis kujunes San Fransisco ja seega kogu läänemaailma hipikogukonna spirituaalsete ootuste kvintessentsiks.

Mantra-Rock Dance plakat / wikipedia
Mantra-Rock Dance plakat / wikipedia Foto: Wikipedia

Pühapäeval, 27. jaanuaril 1967 esines Avalon Ballroomis Height-Ashbury linnaosas (tuntud ka kui hipide pealinn) krishnaismi vaimulik A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, et Krishna teadvus Lääne ühiskonda välja valada. Prabhupadat vaevalt et keegi tänapäeval mäletab, aga Mantra-Rockil esinenud Grateful Dead, Janis Joplin koos oma bändiga Big Brother and the Holding Company ning biitpoeet Allen Ginsberg olid vaieldamatult oma ajastu supernoovad, mille sära paistab meie kainete päevadeni. Samas esines ka Moby Grape, grupp, millest seni suurt midagi polnud kuuldud, kuid Rock Mantra Dance avas neile uksed ja edasi läksid nad lavale juba Doorsi kaliibris ansamblitega.

Lisaks astusid üles LSD-prohvet Timothy Leary ja Owsley «The Bear» Stanley. Viimane oli Greatful Deadi helimees, aga ühtlasi andekas harrastuskeemik, kes esimese amatöörina maailmas massiliselt kvaliteetset LSDd suutis sünteesida. 1965.–1967. aastal oli ta valmistanud ligikaudu pool kilo LSDd, millest piisaks kümneks miljoniks doosiks. Küllap enamik sellest ka California hipide poolt põske pandi.

Ehkki Krishnateadvuse liikumise (ISKCON) juhtfiguurid polnud kindlad, kas sõnumit maksab levitada mürisevate elektrikitarride, trummimüdina, valgusshow ja tuhandete pilves hipide koosmõjul, oli rokimantra vähemalt sel moel edukas, et Krishna-liikumine jõudis Lääneranniku ameeriklaste teadvuspilti ning see omakorda aitas kaasa järgevale annetuste kogumise perioodile. Ginsberg oli Prabhupada tulihingeline toetaja ja sõber ning just tänu temale pikendati Swami USA viisat, nii et see sai San Francisco mantraorgiast osa võtta.

Allen Ginsberg tervitab Bhaktivedanta Swami Prabhupadat San Francisco lennujaamas (1967)
Allen Ginsberg tervitab Bhaktivedanta Swami Prabhupadat San Francisco lennujaamas (1967) Foto: Wikipedia

Pilet maksis uksel kaks ja pool dollarit ning show algas kell kaheksa õhtul. Õige pea oli Avalon Ballroom täidetud 3000 kõige fantastilisemat kostüümi kandva hipiga, st saal sai silmini täis. Ja pilves, arvestades LSDd ja marihuaanat, mida seal vennalikult jagati. Hare Krishna loitsu rütmis vingusid kitarrid ja sitarid, müdisesid trummid ja tablad. Ruumis veiklesid stroboskoobid ja hipide «vedela valguse» hüpnootilised laigud. Seina ääres seisid põrguinglid, sigaretid näpuvahel suitsemas, sest Hell's Angels oli palgatud turvafirmaks. (Erinevalt peaaegu kolm aastat hiljem toimunud leidnud Altamonti kontserdist möödus seekordne koosviibimine inimohvriteta).  

Õhtu jooksul koguti Krishna templile ca 2000 dollarit ning Prabhupadast sai mõneks ajaks kohalik superstaar. Selle tähelepanuväärse aja sünnitatud figuure võib aga seniajani Height-Ashbury tänavanurkadel kõikumas näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles