Tšaikovski festival täidab Haapsalu iluga

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kontserdi juht Jüri Leiten.
Eesti Kontserdi juht Jüri Leiten. Foto: Tairo Lutter

Eesti Kontsert kuulutas täna välja, et eeloleval suvel, 28. juunist kuni 1. juulini toimub Haapsalus Esimene Tšaikovski festival, mille peaesineja on Vene tippteater Moskva Novaja Opera.

Festival hõlmab Tšaikovski loomingu kõige märgilisemaid teoseid. Publiku ette tuuakse näiteks esimene klaverikontsert, mille solistiks on Eesti seni ainus Tšaikovski konkursi laureaat Kalle Randalu, aga ka kuues sümfoonia «Pateetiline», mis on kunstniku loominguline testament ja teos, mille üle Tšaikovski olevat kõige suuremat uhkust tundnud. Lisaks Moskva Novaja Opera klassikakontserdid Haapsalu lossihoovis ning ooperi «Jolanta» kontsertettekanne.

Festivali käigus toimuvad arvukad kammerkontserdid, teemakohased jalutuskäigud Tšaikovski radadel, lastekontserdid ja Eesti Rahvusballeti vabaõhuetendus «Luiged» Toomas Eduri lavastuses Haapsalu Väikesel viigil, otse vette ehitatud laval.

Festivali idee algus on lihtne – Haapsalu linna muusikaline lugu oli seni festivali näol lihtsalt lahti rääkimata. Kunagi, kui Pjotr Tšaikovski veetis koos kaasmaalastega tavapärast suvepuhkust Haapsalu kuurordis, ei taibanud keegi omistada sellele erilist tähtsust, sest oli igapäevane, et vene, eriti Peterburi koorekiht Eesti kuurortides suvitas.

Tänapäevaks on harjutud, et Haapsalu promenaadil on Tšaikovski pink ja ollakse uhked helilooja kuulsas kuuendas sümfoonias kõlava Eesti rahvaviisi katke üle, Eesti Kontsert loodab, et sama loomulikuks muutub ka suvine Haapsalu Tšaikovski festival.

Eesti Kontserdi juhi Jüri Leiteni sõnul ulatatakse festivaliga käsi vene kõrgkultuurile. «Festivali käivitada on lihtne, seda hoida aga keeruline. Mingil hetkel tekib kriis, siis tuleb olla tähelepanelik, et toimuks areng. Festivalil on kaks eesmärki: täita Haapsalu linn iluga, sest Tšaikovski muusika on nii ilus, ja pikemas perspektiivis mängida ära kogu Tšaikovski looming,» rääkis ta.

Esimene Haapsalu Tšaikovski festival toimub 28. juunist 1. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles