Tulekul on suur näitus Põhja- ja Baltimaade kunstist

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lise Haurumi kunstiteos
Lise Haurumi kunstiteos Foto: Rerpo

Tallinnas avatakse Tallinnas Põhja- ja Baltimaade kaasaegse kunsti näitus «The (In)visible dreams and streams».

3. veebruaril kell 17 Tallinnas, ARSi Projektiruumis avatav näitus esitleb 22 kunstnikku Põhja- ja Baltimaadest. Näituse eesmärk on tõmmata tähelepanu Põhja- ja Baltimaade kunstnike ja kultuuritegelaste koostööle. Väljapanekuga tähistatakse ka mullu täitunud Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti, Läti ja Leedu esinduste 25. tegutsemisaastapäeva.

Näitus on kontseptuaalselt pühendatud Põhja- ja Baltimaade kultuuri mobiilsusprogrammile, millest kõik näitusel osalevad kunstnikud on ka kasu saanud. Kuraator Maija Rudovska (Läti) püüdeks on näidata ideede kasvu, muutumist ja arengut ning luua ruum võimalikuks taasloomeks, mis annaks võimaluse projektidele tagasi vaadata, neid taaselustada ja nende peale mõelda.

«Publikule loob näitus võimaluse sarnasuste ja erisuste märkamiseks Põhja- ja Balti kultuuriruumis, kunstnikele aga iseenda positsioneerimiseks sel maastikul ning tulevikusuundade tunnetamiseks,» lisab Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse kultuurinõunik Eha Vain.

Igal aastal saab ligi 300 kunstnikku Põhja- ja Baltimaade mobiilsusprogrammi toel võimaluse reisimiseks. «Tänu sellele sünnivad erialased kohtumised, ühised ettevõtmised, uued loometeoseed, põnevad kunsti- ja kultuurisündmused. Kõik see rikastab kultuurielu nii kohalikul tasandil kui rahvusvahelises koostöös,» selgitab Eha Vain, kes igapäevaselt programmist toetuse taotlejaid nõustab.

Kultuuri mobiilsusprogrammi rahastamise mudel on tegutsenud Baltimaades 2009. aastast ja Põhjamaades 2007. aastast. Programmi kaasrahastajad on Põhjamaade Ministrite Nõukogu ning Eesti, Läti ja Leedu.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti, Läti ja Leedu esindused tegutsevad Põhjamaade Kultuuripunkti koostööpartneritena, mis püüavad Põhja- ja Baltimaade kultuuri mobiilsusprogrammi oma riikides nähtavaks teha ja nõustavad võimalikke taotlejaid.

Näitus on juba üleval olnud Riia Bergs Bazaaris Lätis ja Vilniuse Kaasaegse Kunsti Keskuses Leedus, Pärast Tallinnas eksponeerimist reisib see Helsingisse.

Näitusel osalevad kunstnikud: Merike Estna (EE), Sigrid Viir (EE), Mihkel Ilus (EE), Maarja Tõnisson (EE), Ieva Epnere (LV), Sarah Gerats (NO), Steffen Håndlykken (NO), Maija Luutonen (FI), Jenna Sutela (FI), Hanna Nilsson (SE), Saskia Holmkvist (SE), Ylva Westerlund (SE), , Lina Lapelytė (LT), Lise Haurum (DK), Kasper Akhøj (DK), Hildigunnur Birgisdóttir (IS), Ásdís Sif Gunnarsdóttir (IS), Supernova (Zane Onckule (LV)), Rupert (Justė Jonutytė (LT), Natalie Diaz (US), Lars Laumann (NO), Cecilia Lopez (AR), Thomas Tsang (MY).

Näituse avamine Tallinnas toimub 3. veebruaril kell 17.00 ARSi Projektiruumis (Pärnu mnt 154), mil saab näha ka Maarja Tõnissoni performance'it «bodyIMAGEbody».

Sigrid Viiru kunstiteos
Sigrid Viiru kunstiteos Foto: Repro
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles