Täna õhtul esineb Tallinnas Rootsi indie-folgi superstaar

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
José González.
José González. Foto: Promopilt

Täna õhtul esineb Nordea Kontserdimajas Rootsi tuntud indie-folgi artist José González koos rahvusvahelise muusika- ja kunstirühmitusega The String Theory.  Kontserdi erikülalisena astub üles Eesti laulja-laulukirjutaja Mick Pedaja. 

Rootsi ühe tuntuima artisti, Argentina päritolu laulja ja laululooja José Gonzáleze menukas esmavisiit Eestisse toimus 2008. aastal, mil tema soolokontsert pani punkti toonasele Jazzkaare festivalile. Peaaegu aastakümme hiljem naaseb pastoraal-indie trubaduur siinse publiku ette koos otsingulise muusika- ja kunstirühmitusega The String Theory. 20-pealise orkestri toel saab Gonzáleze loomingu paremikku kuulda iseäranis lopsakais seadeis ning julgete vintidega.

Grammy võitjast José Gonzáleze loomingulist DNAd on mõjutanud nii klassikaline kitarrimäng, Kuuba nueva trova kuulsuse Silvio Rodrigueze pärand, hardcore-punk ja post-rock kui inimõigused ja moraalidilemmad. Gonzáleze akustilisest kitarrist ja pehmeist vokaalmeloodiaist kantud, ühtaegu õrnad ja vihased, intiimsed ja eepilised palad on talle toonud ülistavaid võrdlusi nii Nick Drake'i kui ka Paul Simoniga; tema suurimateks menukiteks on aga töötlused Joy Divisioni, Bruce Springsteeni, Massive Attacki, Kylie Minogue' jt hittidest.

Viimastel aastatel on mitmekülgne muusik löönud kaasa nüüdisklassika, elektroonika ja müramuusika äärealadel seikleva kammerorkestri ja omalaadse mõttekoja The String Theory tegemistes. Muusika- ja kunstirühmitus The String Theory loodi 2006. aastal Berliini audiovisuaalse artpunk duo Warren Suicide liikmete PC Nackti ja Cherie, heliloojate Ben Lauberi ja Nils Tegeni ning biitpoeedi Yaneqi eestvedamisel.

Mõni aasta hiljem laienes nende tegevus ka Rootsi, José Gonzáleze kodulinna Göteborgi. Lisaks Gonzálezele on selles rahvusvahelises koosluses osalenud teiste seas Rootsi artistid  El Perro Del Mar, Wildbirds & Peacedrums, The Skull Defekts ning USA post-hardcore maestro Daniel Higgs.

Mick Pedaja
Mick Pedaja Foto: Siiri Kumari

Kontserdi erikülaline Mick Pedaja kerkis laiema avalikkuse tähelepanu orbiiti muusikakonkursi «Eesti Laul» finaalis oma paeluva sündimotiivi ja unistava sõnumiga pala «Seis» esitusel. Pedaja soololoomingut võib kirjeldada kui elektrooniliste ja akustiliste elementide segu, milles töödeldud väljahelid kohtuvad kosmilise atmosfääriga ning eksperimentaalsed kõlad popitunnetusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles