Sel nädalal PREMIERE ’17: kalad närvivõrkudes

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PREMIERE'17
PREMIERE'17 Foto: Laura Arum-Lääts

9. veebruaril kell 19 esietenduvad Telliskivi loomelinnakus Sõltumatu Tantsu Laval PREMIERE uute koreograafide sarja 9. hooaja debüütlavastused. Keity Pooki «Sünaps» ja Sigrid Savi «Imagine There’s a Fish» on kaks väga erinevat lavastust protsesside seostest ja olemise suhtelisusest siin maailmas.

Keity Pooki installatiivne lavastus on visuaalne, liikumise ja heli sümbioos. See on võimalus reisida inimese sisemaailmas: vaatleja võib ennast kujutleda mikrotasandile, närvivõrgustiku maailma. Või hoopis kaugeneda kehast ja hõljuda megamaailmas.

See on käe puudutuse anatoomia ehk mis toimub puudutuse ajal meie keha närvivõrgustikus. «Elav installatsioon ei pretendeeri faktikorrektsusele, samuti pole see puhas fantaasia – see on midagi mõlemast maailmast,» analüüsib Pook.

Sigrid Savi lavastus on ekspeditsioon, mis veab end autopiloodil turvalisse tundmatusse. Teadmatus toidab kujutlusvõimet ning võib-olla näeme kala seal, kus teda pole, või vastupidi. Küll aga sööbivad vanad juustused tõed endiselt naha alla, muutes pehme ja vastuvõtliku koe üha jäigemaks ning siis sünnib ime – kristalliseerub inimkivim.

PREMIERE'17
PREMIERE'17 Foto: Laura Arum-Lääts

Kuidas visualiseerida seda, kui inimesed on omailmas, oma dogmadest pungil mullis, kui minna mugavustsoonis veel sügavamale ja jätta mõtlemisele veel vähem ruumi? Kuidas oleks kinnine mõtteviis visualiseerituna liikumisse?

Mõlema PREMIERE sarjas osalenud uue koreograafi muljed sellest perioodist on ainult positiivsed. «PREMIERE sarjas osalemine on olnud väga sujuv ja sundimatu,» väljendas oma rahulolu Sigrid Savi. «PREMIERE on andnud mulle julguse usaldada oma valikuid ka siis, kui ma jätan kõik juhuse hooleks, ja ega kõike ei peagi kontrollima,» lisas oma kogemust kirjeldades Savi.

PREMIERE'17
PREMIERE'17 Foto: Laura Arum-Lääts

«Ma ei saa olla oma kriitikameele tõttu samal ajal nii etendaja kui ka lavastaja,» avastas Keity Pook sarjas osaledes. «Tulevikus pean valima, kumb ma tahan rohkem olla.»  

Esietendus toimub 9. veebruaril kell 19 Sõltumatu Tantsu Laval, Telliskivi loomelinnakus. PREMIERE ’17 piletiinfo leiab Piletilevist.

Uute koreograafide sari PREMIERE on üheksa aasta jooksul tutvustanud 24 uut tantsumaastikule tulijat. PREMIERE sarja käigus vastu võetud koreograafidele pakutakse kahenädalast residentuuri Sõltumatu Tantsu Laval ning nii enda kui ka oma loomingu tutvustamist laiemas meedias. Residentuuri põhjal valitakse välja kaks huvitavamat residenti, kes saavad ideed edasi arendada väljaspool Eestit, et tuua etendus välja Sõltumatu Tantsu Laval.

Sarja toetavad kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Põhjamaade Kultuurifond, Dansearena Nord (Norra) ja Pardimäe Lokaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles