Soome üks tuntumaid arhitekte räägib linnade akupunktuurist

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Marco Casagrande,
Arhitekt Marco Casagrande, Foto: Eero Vabamägi

Neljapäeval, 9. veebruaril annab EKA sisearhitektuuri osakonna kombeid eirava loengusarja «Wild Talks» uue hooaja avaloengu soomlasest keskkonnakunstnik ja arhitekt Marco Casagrande. Casagrande linna akupunktuuri teooria kombineerib urbanistikat hiina meditsiinist tuntud akupunktuuriga. 

Marco Casagrande on rahvusvaheliselt tunnustatud multidistsiplinaarse arhitektuuri ja innovatsioonibüroo Casagrande Laboratory juht. Ta tegeleb arhitektuuri, keskkonna, urbanistika, sotsioloogiliste ja haridusprojektidega.

Oma sõnade kohaselt tegi Casagrande «arhitektuurse harakiri» pärast seda, kui mõistis, et ainuüksi arhitektina töötades peetakse teda sageli vaid ehituslubade eest vastutavaks tööriistaks. Otsides suuremat vabadust, ehitas ta koos Soome arhitekti Sami Rintalaga oma esimese maastikuinstallatsiooni ning on tänaseni jäänud projektide juurde, mis püüavad tegeleda arhitektuuri tuumaga. 

2015. aastal esitles Casagrande Tallinna Arhitektuuribiennaali TAB käigus Tallinnas Kultuurikatlas Paracity projekti, mis on algselt välja töötatud Taiwanis ning inspireeritud sellest, kuidas elanikud seal hoonetele ise lisakorruseid ehitavad. Linnapoolse lähteülesande – rajada sageli tõusva veetasemega jõe kallastele linlik struktuur ja elupinnad ca 15 000 inimesele – lahendas Casagrande meeskond, töötades välja 6-meetrise küljepikkusega ristkihtpuitmaterjalist ehitatavad moodulsõrestikud, mille sisse saavad elanikud ise ehitada soovile vastava kodu. Sellised pool-isetekkelised struktuurid ja nende pugemine olemasolevate linnade sisse, tekitades kumulatiivse efekti ja parandades mõnd linna probleemi, on üks võimalik näide sellest, mida Casagrande nimetab linna akupunktuuriks. 

Tallinna saabub Casagrande seoses sellega, et juhendab EKA sisearhitektuuri osakonna tudengite töötuba, suunates tudengeid uurima, millised võiksid olla «linna akupunktuuri» paigad ja meetodid, mis sobivad just Tallinnale. Loeng on inglise keeles ning seda on oodatud EKA sisearhitektuuri osakonda Nunne 16 kuulama kõik huvilised, sissepääs on vaba. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles