Hardo Aasmäe mõtteid neljast kümnendist (1)

Peeter Helme
, Vikerraadio kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poliitik ja ühiskonnategelane Hardo Aasmäe.
Poliitik ja ühiskonnategelane Hardo Aasmäe. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Artiklikogu on tänamatu žanr, sinna võib sattuda säilivustähtaja ületanud materjal või lihtsalt tekstid, mis kõnetavad väheseid huvilisi. Julgen väita, et Hardo Aasmäe (1951–2014) «Tähelepaneliku loodusvaatleja märkmed» pole sedalaadi raamat ning pehmekaanelise köite nooruslikult värvikas ja justkui kergemeelne kujundus õigustab teost parimas mõttes.

Hardo Aasmäe tütar Õie-Mari Aasmäe on kogunud raamatusse 26 artiklit neljast aastakümnest ja varustanud need oma ala asjatundjate ning isa sõprade-tuttavate ja kolleegide kommentaaridega. Nõnda on antud tekstidele laiem taust ning nii mõnelgi juhul aitab see ka konteksti ja olusid tundmata Hardo mõttemaailmas orienteeruda. Tõsi, mõnel juhul on artikli algusesse lisatud tekst pigem selle kirjutanud autori isiklik Hardoga seostuv mälestuskild, mis haakub järgneva artikliga vähem. Kuid ka sellele vaatamata annab teosele lisamõõtme otsus küsida üheteistkümnelt Eesti elus ja avalikkuses toimetavalt tegelaselt ligemale leheküljepikkune kommentaar.

*          *          *

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles