Oskus näha nähtamatut

Pille-Riin Purje
, teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Madis Kalmeti "Jäneseurg" Tallinna Linnateatris, fotol näitlejad
Elisabet Reinsalu ja Rain Simmul
Lavastaja Madis Kalmeti "Jäneseurg" Tallinna Linnateatris, fotol näitlejad Elisabet Reinsalu ja Rain Simmul Foto: Siim Vahur

«Jäneseurg» on Madis Kalmeti viiekümnes lavastus. Kalmeti lavastuste nimekirjas jääb komöödiažanr kindlalt vähemusse, ehkki ta on lavastanud kolm Moliére'i näidendit, neist «Scapini kelmused» (Rakvere teater, 1983) üks rõõmsamaid komöödiaelamusi mu teatrimälus. Ent Kalmeti pärisosaks on elutõsidus. 

Kirjutasin tema eelmise lavastuse, «Vannutatud neitsite» puhul, et Kalmet usaldab tragöödiamõõdet ega pehmenda seda pealiskaudseks. Neid sõnu pole põhjust tagasi võtta ka linnateatri uuslavastust jälgides.

David Lindsay-Abaire'i «Jäneseurg» tegeleb ühe rängema, ülekohtusema katsumusega inimsaatuses: lapse surmaga ja lapsevanemate leinaga. Madis Kalmeti psühholoogiline režii usaldab näitlejaid ja põhineb ansamblimängul, tegelaste sisemaailmade paotamisel, mida välistegevus ja õhustik toetavad diskreetselt, aga nüansitäpselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles