Maastik kahe tüdruku, kahe poisi ja kuningaga, kass all paremas nurgas

Krista Kumberg
, Lastekirjanduse uurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aino Pervik
Aino Pervik Foto: Postimees.ee

Mulluselt lastekirjandusmaastikult noppis kultuurkapitali lastekirjanduse žürii välja kuus paremat teost, laureaat selgub õige pea, 14. märtsil. Kas need kuus iseloomustavad eesti lastekirjanduse praegust seisu või hoopis asjatundlike täiskasvanute ootusi? Valiku hulgas on rangelt võttes ainult üks muinasjutt ja üks pildiraamat – need on «Hädaoru kuningas» ja «Vana katkine kass». Seevastu üldpilt ilmunust tervikuna on kunstmuinasjutu (ja pildiraamatu) poole kaldu.

Ühtki luuleraamatut ega noortejuttu pole valikusse sattunud. Seal toimetavad ettevõtlikud ja tragid algklassilapsed igapidi proosalises (loe: argises) sisus ja vormis. Lastekirjanduse varasematest aastaülevaadetest on jäänud kõlama, et päris laste päris elust kirjutatakse liiga vähe ja koolist peaaegu üldse mitte. Niisiis kumab siinkirjutaja jaoks valikust läbi soov selliseid raamatuid rohkem esile tõsta.

Kui kuue raamatu autorid pildile panna, siis see peegeldab vanuselist, soolist ja muulist olukorda lastekirjanike seas päris hästi. Keskel istub teenekas ja staažikas Aino Pervik. Tema raamatud on alati huviga oodatud-loetud ja sageli nominentide hulgas. Perviku kõrval seisavad Reeli Reinaus ja Kätlin Kaldmaa, kes on oma nimed (laste)kirjandusse kindlalt sisse kirjutanud. Serva peal võtavad kohad sisse autorid, kes pole veel palju jõudnud, nagu Kadri Lepp, Triinu Laan ja Priit Põhjala. Viimast võiks lastekirjanduse kontekstis debütandiks lugeda. Pildi kokkuvõtteks: meister ja uustulnukas, naisi rohkem kui mehi, esindatud on ka murdekeel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles