Theatrumis on viimased 22 aastat katus läbi sadanud

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tee Theatrumi lavale algab teatrisse tulijale Kloostri Aidast. Tuleb minna trepist üles, läbida päevi näinud koridor, siis teine trepp, veel üks viletsa põrandaga koridor ja ongi saal. Tundub, et mida kõrgemalt lehvib Theatrumis vaim, seda pudedamaks muutub teatrit ümbritsev mateeria.

Aga enam mitte. 7. veebruaril toimus Theatrumi Vene 14 majas viimane etendus ja 1. märtsil läheb ehituseks. Endisesse dominiiklaste kloostri aidahoonesse ehitatakse uus teater, palju suurem kui senine.

«1994. suvel oli siin Eesti Humanitaarinstituudi teatri õppetooli esimese lennu lavakõne arvestus. Juhendajaks oli Juhan Viiding. Arvestus toimus niimoodi, et laval olid noored näitlejaõpilased, mina nende seas, ja lavanurgas seisis ämber, kuhu tilkus vett,» rääkis Marius Peterson, Theatrumi asutajaliige, näitleja, lavastaja ja juhatuse liige.

Juba 22 aastat tagasi, kui Theatrum alustas, oli soov ja plaan ette võtta korralik remont. Aga tilkus kuni kõige viimase etenduseni, mida lumerohkem talv, seda enam. Grimmitoas (ja mitte ainult) seisab peegli ees grimmipotsikute vahel silmapesukauss: tsilk-tsolk. Tsilk-tsolk.

2014. aastal lõppes Theatrumil 20-aastane üürileping fondiga Hereditas. 2015. aasta 12. mail sõlmiti Tallinna kesklinna valitsusega uus leping, mis seadis tingumuseks, et viie aasta jooksul tuleb kogu hoone rekonstrueerida. Väljakuulutatud riigihanke võitsid arhitektuuribüroo Luhse & Tuhal ja FE Arhitektid.

«Kui vaadata meie elu läbi aegade, siis saab 22 aasta peale päris kirju pildi kokku,» rääkis Marius Peterson. «Alustasime tudengiteatrina, nagu neid maailmas on palju nii alustanud – garaažis või pööningul. 22 aastat hiljem on tekkinud igatsus, et ei peaks enam ise pikendusjuhtmeid tegema ning iga lavastuse vahetusega ei peaks kogu saali ümber kaabeldama. Tehniliselt peaks olu muutuma oluliselt hõlpsamaks ja siis saab keskenduda rohkem loomingulisele tööle. Kuna lavastuste vahetamine laval läheb hõlpsamaks, saame hooaja jooksul rohkem mängida ja vaatajaid vastu võtta.»

Kes ei ole viimastel aastatel Theatrumis käinud, sel on praegust saali raske ette kujutada. Saalitoolid on saadud siit ja sealt, mõned on pärit isegi Estonia endisaegsest saaligarnituurist. Auväärsed, aga üsna kulunud. Ühel Theatrumi populaarse lavastuse «Joobnud» (autor Ivan Võropajev, lavastaja Lembit Peterson) etendusel oli õhku nii vähe, et siinkirjutaja tundis end juba enne esimese vaatuse lõppu hapnikupuudusest justkui keskmises joobeseisundis.

Vahepala, räägib teatri tegevjuht Aive Sarapuu: ««Joobnute» etenduses on tegelased teadagi purjus ja laval peavad olema erinevad alkoholipudelid. Rekvisiitor siis segas sinna vastavat värvi vedelikud sisse. Aga kogu aeg kippusid need pudelid ära kaduma ja igaks etenduseks tuli uued hankida. Lõpuks selgus, et meie kurttummal koristajal polnud aimugi, milleks neid vaja on. Tal jäi mulje, et teatris käib kogu aeg kõva pidu, ja nii ta siis neid kohusetundlikult koristaski.»

Ehitusfirma Eviko lubab tööd lõpetada 2018. aasta 8. jaanuariks. Siis kulub veel umbes kaks kuud lavatehnika paigaldamiseks. Nii et aasta pärast, kui Theatrum taas Vene tänaval teatrit tegema hakkab, pole enam probleeme tilkuva katuse, lämbuva publiku ega kaduvate rekvisiitidega. Kes seisab Katariina kiriku ees ja vaatab Kloostri Aida maja külje pealt, võib endale ette kujutada: kogu maja teisest ja kolmandast korrusest saab teatrisaal. Korralik lava ja korraliku tõusuga (teatriinimesed teavad, milleks see hea on) tribüün, mida saab vastavalt lavastusele ümber konfigureerida. Lisaks muidugi muud ruumid, kuhu külastaja kunagi ei satu (Postimees lubab siinkohal, et kui teater kord valmis saab, siis teeme lava taga ringkäigu).

Vene tänava majas  oli viimane etendus 7. veebruaril Florian Zelleri «Isa» (lavastaja Maria Peterson). Selles loos on sees teatav ruumiline ja mäluline katkestus. Kas korter, mida laval näeme, on ikka vana mehe oma või usub ta, et on kodus, kuid tegelikult on kuskil mujal? On ta omade või võõraste juures? Nüüd elab Theatrum aastapäevad kohvrite otsas, annab etendusi võõrsil, sest tegevust ei katkestata, mis siis, et oma majas käib ehitus. Kuidas mõjutab niisugune katkestus teatrit kui inimestest koosnevat elusorganismi?

«Absurdist on see, kes ei näe mõtet seal, kus mõte on, ja sümbolist näeb mõtet ka seal, kus mõtet pole. Kesktee on vahepeal, kindlasti on asjadel seos ja tähendus. Selle tükiga oleme jõudnud üleminekufaasi. Aasta jooksul anname etendusi teistes hoonetes ja saalides, mis meile sobivad ja kuhu meid lastakse. Ja aasta pärast loodame, et seesama maja siin on suuremas mahus meie käes taas tagasi. See saal ei kao kuhugi, vaid muutub suuremaks,» rääkis Theatrumi rajaja – võiks öelda isa – Lembit Peterson, kes «Isas» nimiosas mängib.

Võõrsil veedetud aasta ei pruugi Theatrumit kahjustada, on Lembit Peterson veendunud: «Haiget saame ka siis, kui oleme mingis illusoorses heaolus. Oma mugavas teatris ja saame haiget nii, et ei pane esialgu tähelegi. Loomulikult on see raske. Aga meil on välja kujunenud väga tugev inimeste kooslus, meil on väga palju toetajaid, meil on see, mille nimel oma teatrit teha ja edasi minna. Lootus perspektiivile, lootus uutele võimalustele. Jõudu püsimiseks peaks olema.»

Järgmise aasta jooksul mängib Theatrum oma etendusi teistes saalides. See ei sega välja toomast uusi lavastusi. Niie esietendub 24. märtsil Hopneri majas Molière’i «Väga haige» (VHK teatrikooli 19. lennu lõpulavastus) ning 30. märtsil endises Tallinna transpordikoolis Ingmar Bergmani «Talvevalgus» (peaosas Jan Uuspõld).

Infokast

Teater Theatrum, asukoht Tallinn Vene tänav 14, rajatud 1994. aastal..

Vene tänava maja remonti rahastatakse aastatel 2015–2020 kultuuriministeeriumi eelarvest 1 645 000 euro ulatuses.

Projekteerijad Luhse & Tuhal ja FE Arhitektid, ehitaja Eviko

Theatrumi viimaste aastate statistikat

Trupis praegu kümme inimest, lisaks tegevjuht, produtsent ja administraator. Külalisnäitlejaid mängukavas olevates lavastustes üle 20.

2014 uuslavastusi 6, kogu repertuaaris 9 lavastust, aasta jooksul 73 etendust ja 5266 vaatajat.

2015 uuslavastusi 4, kogu repertuaaris 10 lavastust, aasta jooksul 93 etendust ja 8402 vaatajat.

2016 uuslavastusi 4, kogu repertuaaris 10 lavastust, aasta jooksul 99 etendust ja 7625 vaatajat.

Kuni Vene tänava maja valmimiseni mängitakse Vabal Laval, Hopneri majas, transpordikoolis, Eesti Draamateatris ja mujal. Mängukava vaata www.theatrum.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles