Üllatav edetabel: millistest Eesti filmidest said NSVLis löökfilmid

Tiit Tuumalu
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Madude oru needuse» plakat.
«Madude oru needuse» plakat. Foto: Repro

See, et konkurentsitult kõige populaarsem Eesti film oli Nõukogude Liidu ekraanidel «Viimne reliikvia», mis kogus esimesel linastusaastal 44,9 miljonit vaatajat, on üldtuntud fakt. Vähem teatakse aga seda, et menukuselt ei järgnegi sellele «Hukkunud Alpinisti hotell» või «Navigaator Pirx».

Teist kohta hoiab selles edetabelis, mille andmed pärinevad Vene suurimast filmiportaalist Kinopoisk, 32,3 miljoni vaatajaga hoopis «Madude oru needus» - legendaarne seiklusfilm Ida-Euroopa Spielbergilt, nagu seda on uuema aja Venemaal reklaamitud.

Filmi, mis valmis 1987. aastal Tallinnfilmi ja Poola stuudio OKO koostöös, lavastas Marek Piestrak, keda siinne publik teab rohkem «Navigaator Pirxi» järgi. Keskpärasest filmist tõuseb eredalt esile Sven Grünbergi muusika, mida Vene portaalides siiani kiidetakse.

«Briljandid proletariaadi diktatuurile» plakat.
«Briljandid proletariaadi diktatuurile» plakat. Foto: Repro

Kolmas on 27,7 miljoni vaatajaga Grigori Kromanovi filosoofiline seiklusfilm «Briljandid proletariaadi diktatuurile» - Tallinnfilmi stuudio kõige kallim projekt, kus tegi kaasa suur hulk tuntud vene näitlejaid.

Üle 20 miljoni vaataja kogusid veel Igor Jeltsovi propagandistlik spioonifilm «Kutsumata külalised» - võitis omal ajal ka NSVL riikliku julgeolekukomitee preemia - ja Juli Kuni mittenaljakas komöödia «Jalgrattataltsutajad», vastavalt 26,1 miljonit ja 21,2 miljonit vaatajat.

Rohkem Eesti linateoseid selles edetabelis, kus on omaaegsete kinoleviaruannete põhjal järjestatud tuhat kõige populaarsemat Nõukogude Liidus ekraanidele jõudnud filmi, pole. Viimaste tabelisse pääsenud kinopiltide vaatajaskond ulatub 18 miljonini.

Esikohal on 1975. aastal ekraanidele jõudnud Mehhiko melodraama «Yesenia», mis kogus ligemale 2000 koopia juures 91,4 miljonit vaatajat. Teist kohta hoiab Boriss Durovi põnevusfilm «20. sajandi piraadid» (87,6 miljonit) ja kolmas on Vladimir Menšovi Oscari-film «Moskva pisaraid ei usu» (84,4 miljonit).

«Viimne reliikvia» platseerub 1086 koopia juures kõrgel 84. kohal.

«Viimse reliikvia» plakat.
«Viimse reliikvia» plakat. Foto: Repro

Kõige populaarsemas filmis mänginud Eesti näitlejaks on Rein Aren, kellel on «20. sajandi piraatides» kõrvalosa - piraadipealik. Lembit Ulfsaki kõige populaarsem film pole mitte «Legend Ulenspiegelist», vaid «Jutustus tšekistist», mida vaatas kinodes 30,5 miljonit inimest. Bruno Ojal mitte «Keegi ei tahtnud surra», vaid «Lask udus» 28,6 miljoni vaatajaga.

Eve Kivi kõige menukam film on Leonid Gaidai komöödia «Ei või olla!» 46,9 miljoni vaatajaga, Leonhard Merzinil «Eriülesandega salk» 36,3 miljoni vaatajaga ja Ita Everil «Musträstaste saladus» 35,2 miljoni vaatajaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles