Uus saatesari «Estraadisangarid» toob ekraanile kullaprooviga laulude lood

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus saatesari «Estraadisangarid» toob ekraanile kullaprooviga laulude lood.
Uus saatesari «Estraadisangarid» toob ekraanile kullaprooviga laulude lood. Foto: ERR

Täna kell 20 jõuab ETV ekraanile värske dokumentaalsari «Estraadisangarid», mis jutustab kodumaiste kullaprooviga laulude saamislood.

Tihti on arvatud, et Eesti popmuusika parimate laulukirjutajate looming oleks võinud omal ajal jõuda maailmakaardile, kuid jäi toppama raudse eesriide taha. Raimond Valgre, Arne Oit, Valter Ojakäär, ja Kustas Kikerpuu on vaid mõni nimi meie armastatud heliloojate nimistus, kelle aegumatud viisid läbisid eelmisel aastal enneolematu värskenduskuuri, et saada uus võimalus särada. 

Dokumentaalsari «Estraadisangarid» jälgib Eesti  levimuusika kullaprooviga laulude elulugu ja teekonda nende sünnist kuni 21. sajandi eredasse punktvalgusesse.

«Eesti, hoolimata oma rahvaarvu väiksusest, on siiski sünnitanud tohutult palju huvitavaid heliloojaid, kes on kirjutanud uskumatult ilusat muusikat,» kirjeldab laulja Ivo Linna kodumaise levimuusika fenomeni.

«Eesti estraadimuusika on täielik uunikum. Seda mujal ei ole. Selliselt tehtud muusikat ei ole meie põhjanaabritel, meie lõunanaabritel ega meie idanaabritel,» lisab Tõnis Mägi.

Lisaks armastatud igihaljastele lauludele leidub Eesti muusikavaramus ka hulk lugusid, mida pole veel õieti tähele pandud. «Meil on ju hulk kogumikke, mis on avastamata maa. Võtame või Valter Ojakääru, Uno Naissoo ja Arne Oidi. Seal on nii palju avastamata kulda, mida tuleks avastada,» ütleb Heli Lääts.

Uue dokumentaalse muusikasaate autorid on Roald Johannson ja Jaak Kilmi. «Estraadisangarid» on ETV ekraanil alates tänasest, reedeti kell 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles