Igale Itaalia armastajale kohustuslik lugemine

Andra Teede
, kirjanik, «Õnne 13» stsenarist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elena Ferrante «Minu geniaalne sõbranna»
Elena Ferrante «Minu geniaalne sõbranna» Foto: Raamat

Siiani oma identiteeti peitva salapärase autori Elena Ferrante tippteosed on hakanud ilmuma ka eesti keeles. Meie aja ühele vaieldamatult olulisimale romaanikirjanikule Ferrantele maailmakuulsust toonud Napoli-neliku – Napolis aset leidvate sündmustega – nelja järjestikuse romaani esimene osa «Minu geniaalne sõbranna» on juba tõlgitud ja Varraku plaane teadmata võib loota ka lisa.

Ferrantet peetakse väga feministlikuks kirjanikuks ja silmapaistvad naised maailmas – viimati Hillary Clinton – teatavad riburadapidi, et on tema teostest lummatud. Pole ka ime, sest Napoli-raamatud räägivad kahe naise eluaegsest sõprusest, nende õigusest õppida, tööd teha, ise otsustada, ise elada.

Lila ja Elena, kaks sõjajärgse Itaalia aguli last tutvuvad juba enne esimest klassi. Kui raamatu minategelane Elena on püüdlik, eneseteadlik, murelik ja analüüsiv, siis tema geniaalne sõbranna Lila võlubki ümbritsejaid ja lugejaid oma lärmaka, agressiivse iseloomu ning lennult nii keeli kui olukordi haarava mõistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles