Nädala plaat. Ahvid 77 sendi eest

Silvia Urgas
, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
12EEK Monkey
12EEK Monkey Foto: Kuvatõmmis

12EEK Monkey 

XibalbaSpa

Legendaarne

Hinne: 5

Kuidas aru saada, et su bändinimi pärineb päris ammusest ajast? Kui rahatäht, mida seal mainitakse, on juba käibelt kadunud. Mul on paar sõpra, kelle elu läbivaks leitmotiiviks on oma eurodes arvete kroonidesse ümber arvutamine ja seejärel ahastamine, kuidas neil toidupoes just üle 300 krooni kulus. Neile peaks 0,77EUR Monkey kenasti meeldima. Põhjuseid on muidugi teisigi, näiteks on paganama võluv kuulata, kuidas reisisellid Põhjamaade Hirm ja Genka siin plaadil sisekosmose saladusi avastavad.

12EEK Monkey album oli salapärase projektina eesti hiphopiskene oodatumaid väljalaskeid juba aastaid, omamoodi Dr. Dre «Detox». «Detoxit» meil siiani ei ole ega tule, aga «XibalbaSpa» on õnneks orbiidile jõudnud. Nii et inimeste alateadvuses sonkiv album oli juba enne ilmumist osake suuliselt edasikantavast rahvapärimusest. 12EEK Monkey lüürika on paras mütoloogia segapudru Islandilt Jaapanini, toimudes siiski äratuntavalt kusagil Lasnamäe lögaburksiputka ja linnahalli vahel. Pea iga plaadivaheleht võiks vanadele nõukogudeaegsetele juturaamatutele omaselt sisaldada umbes kümmet konteksti ja hääldust selgitavat allviidet. «XibalbaSpa» on täiesti eraldiseisev planeet, triivides üsna kaugel muust Eesti ja väljamaa hiphopist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles