Stanislaw Lem kirjutas Stalinit pilkava ooperi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stanislaw Lem 2002. aastal oma kabinetis.
Stanislaw Lem 2002. aastal oma kabinetis. Foto: SCANPIX

Tuntud Poola ulmekirjaniku Stanislaw Lemi arhiivist leiti seni avaldamata Stalinit pilkava ooperi libreto käsikiri

Viiskümmend aastat tagasi kirjutatud käsikiri tuli päevavalgele hallist mapist, mis kandis pealkirja «Lõpetatud kriminaallood», teatab RIA Novosti.

Ooperi tegelaste seas on seltsimees Stalin, NKVD kaastöötaja, vapper nõukogude spioon, ideeline kommunist ja geniaalne õpetlane. Lugu räägib kommunismi helgest tulevikust ja Stalini geniaalsusest.

«Esimest korda kuulsin ma sellest teosest 1949. aastal. Stašek (Stanislaw) ise mängis eri rolle, kõige paremini õnnestusid naiste rollid,» rääkis kirjaniku abikaasa Barbara.

Kuna kirjanik mõistis, et sellise teose eest ei karistata ainult vangistusega, vaid võib ka eluga maksta, otsustas ta käsikirja ära peita. Ta tegi seda nii hästi, et ei suutnud kuni surmani seda ise üles leida.

Oma eluajal rääkis Lem, et pööras käsikirja otsides naisega kogu majapidamise peapeale, lootes et see kusagilt välja ilmub.

Kirjaniku sekretär Wojciech Zemek sõnul küsis kirjanik pidevalt ega käsikirja juhuslikult üles pole leitud. «Vastasin iga kord, et pole, kuigi seda mappi olin korduvalt enda käes hoidnud,» rääkis ta.

Stalinit pilkav ooperi libreto kandis poolakeelset pealkirja «Korzenie», mida võib tõlkida nii alandus, alistumine kui ka kummardus.

Stanislaw Lem suri kaks aastat tagasi 84-aastaselt.

Lem oli 20. sajandi üks tuntumaid ulmekirjanikke. Tema raamatuid on maailmas müüdud kokku 27 miljonit eksemplari ning tema teoseid on tõlgitud enam kui 40 keelde. Lemi tuntuim teos oli «Solaris», millest Vene režissöör Andrei Tarkovski tegi 1972. aastal ka filmiversiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles